Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Fehérre mosná a gazdaságot Gyurcsány

2005.04.25. 08:16
Az egészségügyi alapellátás ingyenes maradna, de a további szolgáltatásokat csak a járulékfizetők vehetnék igénybe. A Fidesz szerint a kormányülésen "nem derült ki semmi".

Az adózók körének szélesítésétől várja a kormány a gazdaság kifehéredését, derült ki azon a vasárnapi tízórás informális kormányülésen, amelyet Gödön tartott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, írta a Népszava. A kabinet munkaerőpiaci eszközökkel és az adópolitika megváltoztatásával szeretné elérni a változást. Szélesebb körben elterjesztené a kormány az alkalmi munkavállalói könyv használatát, hogy a jelenleg feketén dolgozók ellenőrizhetőbbé váljanak. A vendéglátásban, az építő- és szállodaiparban most több százezren dolgoznak úgy, hogy nem fizetnek adót és egyéb járulékokat. A kormány bővítené a járulékköteles jövedelmek körét is, ami újabb költségvetési bevételt jelenthetne, ráadásul úgy lehetne többlethez jutni, hogy ne növekedjenek azoknak a terhei, akik már most is fizetik az adót és a járulékokat.

Változtatna a kormány az egészségügyben is: a tervek szerint az alap-és sürgősségi ellátás továbbra is állampolgári jogon járna mindenkinek,. de az ezt meghaladó mértékű ellátásban már csak azok részesülhetnének, akik fizetik az egészségbiztosítási járulékot, vagy azt munkáltatójuk fizeti utánuk.

Fidesz: Nem derült ki semmi

Gyurcsány eredetileg csak néhány, gazdasági és társadalompolitikai kérdésekben illetékes minisztert hívott Gödre - a Népszava értesülése szerint azért, hogy számon kérje a januárban a tárcáknak kiosztott feladatok végrehajtását - az eredeti, márciusi határidőt több minisztériumnak nem sikerült betartania. Az informális kabinetüléssé alakult maratoni találkozón a pápa beiktatásán tartózkodó Somogyi Ferenc külügyminiszter kivételével a kabinet minden tagja részt vett. Beszámolóval és elemzéssel azok a miniszterek álltak elő, akik leginkább érintettek a kormány által nemrégiben meghirdetett száz lépés programjában: Csizmár Gábor munkaügyi, Göncz Kinga szociális és Rácz Jenő egészségügyi, illetve Kolber István lakásügyekért felelős tárca nélküli miniszter.

Halász János, az Országgyűlés Fidesz-frakciójának szóvivője a kormányülésről hétfőn úgy nyilatkozott, hogy azon "nem derült ki semmi."