Ákos, Bátor
4 °C
10 °C

1981-es szinten az infláció

2003.05.14. 10:00
Áprilisban 22 éves mélypontra süllyedt az áremelkedés üteme: az infláció legutóbb 1981-ben volt olyan alacsony, mint az elmúlt 12 hónapban. Ez az erős forintnak, az olcsó olajnak és élelmiszereknek köszönhető. Az elemzők következő hónapokra sem várnak emelkedést. Ennek ellenére kérdéses, hogy a terveknek megfelelően 4,5 százalék alatt lesz-e decemberben az éves infláció.
Több mint két évtizede nem látott mélységbe, 3,9 százalékra süllyedt áprilisban az inflációs ráta. Az adat jobb lett a piaci várakozások átlagánál, a NAPI Gazdaság által készített szakértői felmérés előzetesen 4,1 százalékos éves rátát valószínűsített, bár akadt olyan elemző, aki 4 százalék alatti rátát jelzett előre. A meglepően kedvező mutató a devizapiacon is éreztette a hatását, a bejelentés után a forint 11,3 százalékról 11,43 százalékra erősödött az árfolyamsáv erősebbik oldalán.

Erős forint, olcsó az olaj és az élelmiszer

Nagyrészt a csökkenő olajárnak, az olcsóbbá váló élelmiszereknek és az erős forintnak köszönhető, hogy 22 évvel ezelőtti szintre süllyedt az infláció. Áprilisban mindössze 0,1 százalékkal emelkedtek az árak márciushoz képest, 3,9 százalékkal a tavalyi áprilishoz viszonyítva. A 12 havi index legutóbb 1981-ben volt ilyen mélyen, hiszen még márciusban 4,7 százalékos volt az infláció. Idén az első négy hónapban átlagosan 4,4 százalékkal emelkedett az árszínvonal.

Az infláció csökkenése jelentős mértékben egyszeri és külső hatásoknak köszönhető, a maginflációs ráta csak 0,1 százalékpontot esett - mutattak rá az elemzők, akik mindemellett kedvezőnek tartják a dezinflációs folyamatot. Az elemzők többsége az élelmiszerárak alakulásával kapcsolatban volt túl pesszimista, itt ugyanis sokan drágulásra számítottak, miközben - hála elsősorban a sertéshús árcsökkenésének - fél százalékkal esett az árszint. Nem okoztak meglepetést az üzemanyagok, a 6 százalékos áreséssel minden elemző számolt. Kedvező, hogy a jelek szerint a korábbi forinterősödésnek még mindig van hatása, a jellemzően importcikkeket takaró tartós fogyasztási cikkek ugyanis 0,4 százalékkal lettek olcsóbbak.

A nyárra további csökkenést várnak

Hasonlóan látják a következő hónapok inflációs pályáját a makroelemzők: azzal számolnak, hogy májusban a bázishatás miatt akár 3,7-3,8 százalékra is csökkenhet az infláció. Nyáron 4,6-4,8 százalékos indexekre kell számítani - véli Barcza György, az ING Bank elemzője. Török Zoltán, a Raiffeisen Értékpapír közgazdásza úgy látja, nagy az esélye aszály kialakulásának, ami az agrár-, illetve élelmiszerárakon keresztül akár 0,3-0,5 százalékponttal is megdobhatja az inflációt. A májusi agrárpiaci felmérések azt mutatják, hogy az élelmiszerárak ebben a hónapban is kedvezően alakulnak - véli Kovács György, a Budapest Economics szakértője, aki szerint az e havi rátát a tovább süllyedő üzemanyagárak is segítik.

A kedvező adat ellenére a makroelemzők többsége nem bízik az idei inflációs célkitűzés teljesülésében, abban, hogy 4,5 százalék alatt lesz decemberben a fogyasztói áremelkedés. Az MNB legfrissebb inflációs jelentése 4,6 százalékra becsüli az év végi rátát, bár a jegybankárok ehhez azt is hozzáteszik, hogy jelentős az ennél mérsékeltebb áremelkedés kialakulásának esélye.