Emőke
-4 °C
9 °C

Véget ér a tavaszi dezinfláció

2003.07.09. 09:00
A bázishatás miatt a júniusi inflációs ráta jóval magasabb lesz a májusinál - vélik a NAPI Gazdaság által megkérdezett elemzők, akik átlag 4,3 százalékos árindexet prognosztizálnak.
A NAPI Gazdaságnak nyilatkozó makroelemzők átlagosan 4,3 százalékra teszik a júniusi éves inflációs rátát, ami havi szinten 0,3 százalékos fogyasztói áremelkedésnek felel meg. A prognózisok 4,2-4,5 százalék, illetve 0,2-0,5 százalék között szóródtak.

Májusban 0,3 százalék

A havi átlagos áremelkedés májusban 0,3 százalékot tett ki, éves összehasonlításban pedig 3,6 százalékos volt az infláció. A 12 havi májusi árindexnél legutóbb a nyolcvanas évek elején jegyeztek fel alacsonyabbat. Az inflációs ráta júniusban elsősorban a bázishatás miatt ugrik meg - mutattak rá a szakértők, akik már korábban is figyelmeztettek arra, hogy a tavaszi dezinfláció nyáron feltehetően véget ér.

Az üzemanyagok 1,7 százalékkal drágultak

Tavaly júniusban a fogyasztói árak 0,4 százalékkal csökkentek, a kedvező ráta főként az élelmiszerek és az üzemanyagok áresésének volt köszönhető. Idén júniusban az üzemanyagok átlagosan 1,7 százalékkal drágultak, ami önmagában csaknem 0,1 százalékponttal emeli az inflációs rátát - mutatott rá Barcza György, az ING Bank közgazdásza. Az elemzők szerint az élelmiszerek - elsősorban a szezonális okok miatt olcsóbbá váló zöldségek és gyümölcsök miatt - 0,5 százalék körüli deflációt mutattak havi összehasonlításban.

Negatív árindexet mutató tartós fogyasztási cikkek

Az utóbbi négy hónapban negatív árindexet mutató tartós fogyasztási cikkek esetében többek szerint ezúttal kismértékű drágulást jegyezhetett fel a statisztika. Legfeljebb kismértékben hagy nyomot a júniusi inflációs számon a forint több mint 5 százalékos gyengülése, amely a kellően végig nem gondolt sáveltolás után kialakult piaci bizalmatlanság következménye volt - vélekedtek a szakértők, akik szerint azonban a második féléves indexeket akár jelentősen is ronthatja az euró erősödése. Becslések szerint decemberben 20-30 bázispont lehet a hatás, de amennyiben a teljes árfolyamesést a fogyasztókra hárítják a termelők, úgy akár fél százalékponttal is nőhet az árindex.

Augusztusban 5 százalék

Az elemzések jelenleg úgy számolnak, hogy az inflációs ráta augusztusban 5 százalék fölé emelkedik, majd decemberben a jegybank által kitűzött 4,5 százalékos inflációs célszám közelébe süllyedhet. A kedvező májusi inflációs adat után több elemző is úgy vélekedett, hogy teljesülhet a jegybank idei inflációs célkitűzése, de már akkor is hangsúlyozták, hogy ha nem erősödik a forint, búcsút inthetünk a 4,5 százalékos célnak.