Sára, Márió
2 °C
6 °C

Lassuló inflációt vár a piac

2003.11.07. 08:51
A NAPI Gazdaság által megkérdezett elemzők októberben az infláció lassulását várják. A folyó fizetési mérleg szeptemberi hiánya 180 millió euró lehetett.
Az elemzők beadták a derekukat: míg az előző két hónapban stabilan felülbecsülték az egy évre visszatekintő inflációt, októberre vonatkozóan már markánsan igazodnak a július óta stabil 4,7 százalékhoz - a szeptemberre vonatkozó konszenzus még 4,9 százalék volt. Októberre az egy évre visszatekintő inflációs várakozások átlaga 4,69 százalék, az egy hónapra visszatekintőé pedig 0,56 százalék. Az év/éves várakozások szélső értékei 4,8, illetve 4,5 százalék, az októberi várakozásoké pedig 0,6 és 0,4 százalék.

Pesszimista előrejelzést adtunk az októberi inflációra - mondta Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője, aki 4,7, illetve 0,6 százalékot vár. Véleménye szerint az élelmiszerek, a ruházati cikkek és az energiaárak húzzák az inflációt. Az utóbbiak mögött az áramár augusztus elsejei, illetve a gázár egy hónappal korábbi emelése áll. Kiugró, egyszeri hatás nincs - véli Nyeste Orsolya, a Postabank elemzője. Az élelmiszerek területén az előző hónaphoz képest jelentős áremelkedés zajlott az alapvető élelmiszereknél és a zöldségféléknél. A ruházati cikkek szezonális áremelkedése akár 2,5 százalék is lehetett októberben Nyeste szerint. Nem várható drágulás a tartós cikkeknél a közeljövőben sem, a gyengülő forint hatása eddig sem gyűrűzött be az infláció a területre. Az üzemanyagárak mérséklése pozitív hatást fejtett ki a havi inflációs adatra, a távhő díjának emelése viszont az októberi árindexen csapódik le először. A gázkompenzáció pozitív hatása azonban csak novemberre várható - fogalmazott Kovács György, a Budapest Economics elemzője.

Lassabban növekvő hiány

December végére 5,06 százalékos éves inflációs rátával számolnak az elemzők - 5,2 és 4,6 százalékos szélső értékkel. Kovács szerint a gázkompenzációnak, valamint a korai dohányáremelésnek köszönhetően (míg tavaly az augusztusi áremelés negatívan érintette az infláció év végi alakulását, idén az áprilisi áremelés hatásai már lecsengtek) 4,6 százalékra mérséklődhet az éves inflációs ráta decemberre. A folyó fizetési mérleg romlásának lassulását valószínűsítik az elemzők, trendforduló azonban még nem várható idén. A fizetési mérleg szeptemberi hiányára - az augusztusi konszenzussal megegyezően - 180 millió eurós előrejelzést adtak. A várakozások szélsőértéke 206, illetve 132 millió euró.

A várakozások elsősorban az áruforgalmi deficit mérséklődéséhez kötik a viszonylag alacsony hiányt. Az import feltehetően a korábbiaknál lassabban bővül, míg az exportban fennmarad a 3 százalék körüli növekedés - a kivitel növekedésének stabilizálódására utal a német Ifo-index, valamint a nyugat-európai megrendelések alakulása. Az idegenforgalomban nem várható különösebb változás, az ágazat egyenlege továbbra is "hozza" a tavalyihoz képest 100 millió eurós elmaradását. A konjunktúra felfutásával felzárkózik a beruházási javak importja a fogyasztási cikkek behozatala mellé - mondta Nyeste. Nagy mértékű jövedelemrepatriálásra azonban nem számítanak az elemzők.