József, Bánk
-7 °C
0 °C

Infláció: jövőre jön a csúcs

2006.08.11. 11:37
Az élelmiszerek és a szolgáltatások ára emelkedett, a ruháké csökkent - a KSH jelentése szerint az árak júliusban 0,2 százalékkal emelkedtek júniushoz képest, éves viszonylatban 3 százalék volt az infláció.

A fogyasztói árak júliusban 0,2 százalékkal emelkedtek júniushoz képest, és 3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az elemzők 2,8-2,9 százalékos 12 havi inflációt vártak. Júliusban a szezonálisan kiigazított "alapdrágulás" 0,5 százalék volt, a maginfláció 2005 júliusához viszonyítva 1,9 százalékot tett ki.

Olcsóbba ruha, drágább étel

Az év első hét hónapjában 2,6 százalékkal emelkedtek az árak. Az idén júliusban egy hónap alatt az élelmiszerek árai 0,4 százalékkal csökkentek. Az idényáras élelmiszerek ára 12,2 százalékkal, a sertészsiradéké 2,2 százalékkal csökkent. Ezzel szemben 9,7 százalékkal nőtt a péksütemények, 6,6 százalékkal a sertéshús, 4,8 százalékkal a cukor, 4,6 százalékkal a baromfihús, 3,9 százalékkal a kenyér, 3 százalékkal a liszt ára. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai az előző hónaphoz képest 1,7 százalékkal nőttek.

Júniushoz képest csökkentek az árak a ruházkodási cikkek és a tartós fogyasztási cikkek körében. A szeszes italok, dohányáruk és a háztartásienergia-árak egyaránt 0,1 százalékkal nőttek. Az egyéb cikkek és a szolgáltatások áremelkedése átlag feletti volt. A járműüzemanyag-árak 4,9 százalékkal, az üdülési szolgáltatások árai pedig 9,6 százalékkal emelkedtek egy hónap alatt.

Lassan, de fokozatosan

Az már egy ideje megfigyelhető, hogy az idényáras élelmiszerek ára emelkedik, ez olyan átmeneti hatás, aminek nincs hosszú távú jelentősége, most viszont már a feldolgozott termékek ára is felfelé indult, ami a maginflációt is érinti - kommentálta az adatokat az Indexnek Vojnits Tamás. Az OTP elemzője szerint lassan, de fokozatosan kimutatható inflációs nyomás látható a szolgáltatások árában is, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az üdülési szolgáltatások árának nyári emelkedése az elmúlt években is jellemző volt.

Még nincs igazi jele annak, hogy az inflációban a forint gyengülése játszott-e, és ha igen, mekkora szerepet, de az árfolyam alakulásának hatása késleltetve jelentkezik - mondta a szakértő. Nem a forint, hanem a már megszületett, de csak a következő egy hónapban életbe lépő intézkedések, a hatósági árak és az áfa emelése az, ami igazán meglódítja a pénzromlás ütemét. Az OTP az év végére 5,5-6 százalék közé várja az inflációt, ami várakozásaik szerint a jövő év első felében még tovább emelkedve éri el csúcsát.

A kérdés az, hogy az energiaár-emelések, amelyek a maginflációt nem terhelik, milyen közvetett hatással bírnak, azaz mennyire emelik meg a termékek és a szolgáltatások árait. A maginflációt az OTP az év végére 3 százalékra várja. Vojnits Tamás hangsúlyozta: a jelentős emelkedés ellenére nem szabad elfelejteni, hogy milyen abszolút szintekről beszélünk, hiszen jelenleg egy nagyon alacsony szintről pörög fel - várhatóan átmenetileg - az infláció.