Árpád
-2 °C
3 °C

Dübörög Zugló – csak a földszintet nem lehet eladni

2007.05.21. 08:01
Továbbra is az egyik legnépszerűbb budapesti kerületnek számít Zugló. Az újépítésű lakások mellett kifejezetten népszerűek a 8-10 éven belül épült ingatlanok, de a rossz állapotban lévő régebbi lakások is sokkal hamarabb gazdára találnak, mint Budapest legtöbb kerületében. Zuglóban a vevők leginkább a 6-8 lakásos újépítésű társasházban keresnek lakást, nehéz viszont értékesíteni a Thököly úton vagy ahhoz közel eső lakásokat a túlságosan nagy forgalom miatt.

Zugló lakáspiaca egyértelműen az egyik legfrekventáltabb kerület a fővárosban, 2007-ben várhatóan a IX. és a XIII. kerület után a XIV. kerületben adják át a legtöbb új lakást Budapesten. A kerületben érezhetően gyorsabban lehet értékesíteni a legtöbb típusú és elhelyezkedésű ingatlant. Ezalól kivételt jelentenek a nagy forgalmú főutakon található lakások, így a Hungárai körút vagy a Thököly út közvetlen szomszédságában fekvő ingatlanok több értékesítő szerint "szinte eladhatatlanok". Az új és használt téglaépületekben lévő lakásoknál értelemszerűen nehezebb eladni a panellakásokat, ám a távfűtés árának megemelkedése ellenére sem állt le a panelpiac, igaz az árak szignifikánsan nem mozdulnak el. Nem kedveltek a földszinti lakások sem.

Már most is drága

Zugló népszerűsége ellenére meg kell jegyezzük, hogy az árszintek ennek megfelelően viszonylag magasak, s valószínűleg ennek is köszönhető, hogy pl. az ingatlan.net keresési statisztikája szerint a legtöbb vevő a X., XIII. és a VIII. kerület lakásai iránt érdeklődik, hiszen ott jó esséllyel alacsonyabb négyzetméterárak mellett vásárolhatnak lakást. Zugló családi házas részén is magas árakkal találkozhatunk, ennek a résznek pedig egyértelműen a szomszédos XVI. kerület - Sashalom, Mátyásföld, Árpádföld, Cinkota - az alternatívája. Míg Zuglóban családi házat jellemzően 40-60 millió forintért kapunk, addig Cinkotán vagy Sashalmon 25-30 millióért is kaphatunk egy hasonló adottságú kertes házat.

Újépítésű lakásokból Zuglóban egyáltalán nincs hiány, a 2006-os 800 db után 2007-ben várhatóan kb. 1,600 db új lakást adnak át a XIV. kerületben, ebben az évben ennél többet csak a XIII. és a IX. kerület produkál ebben az évben. Az újépítésű lakások négyzetméterára Zuglóban jellemzően 300-360 ezer forint között mozog elhelyezkedéstől függően, a legdrágább projekteket a Stefánia út környékén találjuk, itt könnyedén 400 ezer forint fölé is mehet a négyzetméterenkénti ingatlanár. Ha használt lakást keresünk, akkor ennél érezhetően olcsóbban, jellemzően a 250-350 ezer forintos ársávban kereshetünk sikerrel ingatlant, ám előfordulhat, hogy döntésünkkel sietnünk kell, ugyanis a piacon rendkívűl keresettek a 8-10 évnél nem régebbi, téglapépítésű, saját gázfűtésű lakások.

Árazzák a metrót

A kerület egyik legnagyobb potenciáljának az épülő négyes metrót szokták megnevezni a Zuglóban aktív ingatlanfejlesztők. A kerületen áthaladó jövőbeni metróvonal azonban jelentős részben már beépült az árakba, csakúgy mint a XI. kerületben, ahol a négyes metró leendő megállói környékén érezhető felértékelődés ment végbe az elmúlt évek során, sőt egyes piaci szereplők már túlértékeltségről is beszélnek. Mindezek mellett az új metróvonal érkezése egyértelműen újabb vonzerőt jelent majd Zuglónak, mely már így is az egyik legnépszerűbb kerületek közé tartozik a fővárosban.

Új városközpont

Budapest egyik folyamatban lévő nagy, komplex ingatlanfejlesztési projektje a XIV. kerületben valósul meg a tervek szerint. A várhatóan jövőre induló komplex városrészfejlesztési program és a 2010-re megvalósuló, mintegy 40 milliárd Ft-os beruházás eredményeként végre méltó külsőt kap Zugló egyik legfrekventáltabb és legforgalmasabb tere, a Bosnyák tér. Ami a IX. kerületben a Corvin Sétány, a IV. kerületben a Károlyi Városközpont, az Zuglóban az Echo Investment városközpont-projektje.

A lengyel ingatlanfejlesztő és -beruházó Echo Investment tavaly júniusban vásárolta meg a zuglói önkormányzattól a budapesti Bosnyák tér közelében található 6,8 hektáros területet. A Csömöri út, Rákospatak utca, Bosnyák utca és Mosztár utca által határolt területen a lengyel vállalat egy olyan új városközpontot kíván építeni, amely közösségi térként szolgálhat Zugló és a környék lakosainak, ahol egyaránt lehet hivatalos ügyeket és vásárlást intézni, illetve szórakozni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?