Judit
3 °C
7 °C

Az angolok megbánták, hogy idejöttek

2007.10.31. 11:53
Amíg nem lesz újabb, átfogó állami program az ingatlanpiac felélénkítésre, nem várható látványos áremelkedés Magyarországon – idézi Takács Tamást, a Tippingatlan divízióvezetőjét az ingatlanok.hu. Az iroda tapasztalatai szerint az ír és angol befektetők már szabadulnának budapesti lakásaiktól, mivel elmaradt az újabb áremelkedés.

Ingatlanközvetítői szempontból egyáltalán nem katasztrofális a lakáspiaci forgalom Budapesten. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a közvetítőkön keresztül megkötött üzletek aránya folyamatosan növekszik, mondta Takács Tamás, a Tippingatlan divízióvezetője.

Drága ezredfordulónk

Budapest ingatlanpiaca a rendszerváltást követő időszakban több periódusra osztható, amelyek közül a mostanit közel sem nevezhetjük a legfényesebbnek. Ha a belvárost nézzük, a 2000-es évek elején látunk egy erőteljes vásárlási hullámot, amelyet szinte kizárólag külföldi befektetők idéztek elő. Ők arra számítottak, hogy a belváros felértékelődése előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz, mondta a szakember.

Ezt követően elindult egy átfogó támogatási program, amely egyszeriben felélénkítette a belföldi keresletet is. A szakértő véleménye szerint igazából ez hozta a valódi áremelkedést, ugyanis hiába a sok külföldi, ők legfeljebb szűk területen tudják felhajtani az árakat, de akkor is csak átmeneti jelleggel.

Ennek igazolása, hogy amikor a támogatási rendszer felszámolásával elkezdett csökkenni a hazai kereslet, az általános áremelkedés is megtorpant. Kivéve a belvárost, illetve annak közvetlen vonzáskörzetét. Itt ugyanis a már jócskán megdrágult négyzetméterekért hirtelen bejelentkeztek a főleg Írországból és Angliából érkező befektetők, akik hasonlóan gondolkodtak, mint a 2000-es évek elején felvásárlásokba kezdő izraeliek.

Nem lesznek újabb drágulások

Mostanra azonban rá kellett jönniük, hogy semmilyen tényező sincs jelenleg ezen a piacon, ami újabb látványos áremelkedést okozhatna középtávon, sőt a bérlői kereslet sem kielégítő, legalábbis olyan havi díjak mellett, mint ahogy azt ők gondolták. És mivel általában olyan banki kölcsönökből vásároltak, amiket a lakások kiadásából akartak törleszteni, kénytelenek feladni befektetéseiket, ugyanis az értéknövekedés elmaradása mellett még a havi törlesztést is saját zsebükből kéne megoldaniuk.

A probléma ott van, és ez a legnagyobb kérdés a mai belvárosi ingatlanpiacon, hogy ki fogja tőlük legalább olyan magas áron – nagy átlagban 500-600 ezer forintért négyzetméterenként – megvenni ezeket az ingatlanokat, amennyiért ők vásárolták, emelte ki Takács.

Ha az általános szabályok szerint nézzük a piacot, azt kéne mondani, hogy kínálati túlsúly esetén, ami most is jellemzi a belvárosi lakáspiacot- Érdemes vásárolni. A Tippingatlan szakértője azonban ezt csak abban az esetben tartja valódi lehetőségnek, ha valaki hosszú távon – nagyjából tízéves időtartamban – gondolkodik az ingatlanbefektetésben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?