Friderika
13 °C
29 °C

Az angolok megbánták, hogy idejöttek

2007.10.31. 11:53
Amíg nem lesz újabb, átfogó állami program az ingatlanpiac felélénkítésre, nem várható látványos áremelkedés Magyarországon – idézi Takács Tamást, a Tippingatlan divízióvezetőjét az ingatlanok.hu. Az iroda tapasztalatai szerint az ír és angol befektetők már szabadulnának budapesti lakásaiktól, mivel elmaradt az újabb áremelkedés.

Ingatlanközvetítői szempontból egyáltalán nem katasztrofális a lakáspiaci forgalom Budapesten. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a közvetítőkön keresztül megkötött üzletek aránya folyamatosan növekszik, mondta Takács Tamás, a Tippingatlan divízióvezetője.

Drága ezredfordulónk

Budapest ingatlanpiaca a rendszerváltást követő időszakban több periódusra osztható, amelyek közül a mostanit közel sem nevezhetjük a legfényesebbnek. Ha a belvárost nézzük, a 2000-es évek elején látunk egy erőteljes vásárlási hullámot, amelyet szinte kizárólag külföldi befektetők idéztek elő. Ők arra számítottak, hogy a belváros felértékelődése előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz, mondta a szakember.

Ezt követően elindult egy átfogó támogatási program, amely egyszeriben felélénkítette a belföldi keresletet is. A szakértő véleménye szerint igazából ez hozta a valódi áremelkedést, ugyanis hiába a sok külföldi, ők legfeljebb szűk területen tudják felhajtani az árakat, de akkor is csak átmeneti jelleggel.

Ennek igazolása, hogy amikor a támogatási rendszer felszámolásával elkezdett csökkenni a hazai kereslet, az általános áremelkedés is megtorpant. Kivéve a belvárost, illetve annak közvetlen vonzáskörzetét. Itt ugyanis a már jócskán megdrágult négyzetméterekért hirtelen bejelentkeztek a főleg Írországból és Angliából érkező befektetők, akik hasonlóan gondolkodtak, mint a 2000-es évek elején felvásárlásokba kezdő izraeliek.

Nem lesznek újabb drágulások

Mostanra azonban rá kellett jönniük, hogy semmilyen tényező sincs jelenleg ezen a piacon, ami újabb látványos áremelkedést okozhatna középtávon, sőt a bérlői kereslet sem kielégítő, legalábbis olyan havi díjak mellett, mint ahogy azt ők gondolták. És mivel általában olyan banki kölcsönökből vásároltak, amiket a lakások kiadásából akartak törleszteni, kénytelenek feladni befektetéseiket, ugyanis az értéknövekedés elmaradása mellett még a havi törlesztést is saját zsebükből kéne megoldaniuk.

A probléma ott van, és ez a legnagyobb kérdés a mai belvárosi ingatlanpiacon, hogy ki fogja tőlük legalább olyan magas áron – nagy átlagban 500-600 ezer forintért négyzetméterenként – megvenni ezeket az ingatlanokat, amennyiért ők vásárolták, emelte ki Takács.

Ha az általános szabályok szerint nézzük a piacot, azt kéne mondani, hogy kínálati túlsúly esetén, ami most is jellemzi a belvárosi lakáspiacot- Érdemes vásárolni. A Tippingatlan szakértője azonban ezt csak abban az esetben tartja valódi lehetőségnek, ha valaki hosszú távon – nagyjából tízéves időtartamban – gondolkodik az ingatlanbefektetésben.