Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy évet csúszhat az ingatlanadó

2007.02.02. 07:23
Leghamarabb 2009-ben kellene ingatlanadót fizetni, legalábbis ekkortól számolna a költségvetés e tételből bevétellel – egyelőre ebben az egyben értenek egyet a Világgazdaság által megkérdezett kormánypárti politikusok.

Politikai egyeztetés ingatlanadó ügyben a koalíciós pártok között jelenleg nem zajlik – minden erejüket lefoglalja, hogy a vizitdíjrendelet február 15-től elfogadhatóan működjön –, ám az SZDSZ azt akarja elérni a miniszterelnöknél, hogy az ingatlanadó az adóreform része legyen, s ne jelentsen további adóemelést.

Bevezetés

A parlament csak az őszi ülésszakon, az adótörvények vitájában dönthet ezen adónem esetleges 2008-as bevezetéséről, ez azt jelenti, hogy a végleges változat kidolgozása akár a nyárra is elcsúszhat. A bevezetés és a költségvetési bevétel dátuma közötti ellentmondás is mutatja, hogy óriási a bizonytalanság a döntéshozók szintjén az ingatlanadó gyakorlati működtetésében.

Az a változat, amely egy évvel elcsúsztatná a bevezetést (vagyis amelyik 2009-től számol bevétellel), azért aggályos, mert a konvergenciaprogramban az szerepel: 2008-tól lépne hatályba ez a sarc. A határidő esetleges kitolása annak fényében is furcsa, hogy a kormányfő és a pénzügyminiszter is több ízben határozottan kiállt a 2008-as bevezetés mellett.

Ötletelnek

Az ingatlanadó részleteinek kidolgozása tehát még csak az ötletelés szintjén zajlik, csupán az a „rendező elv” létezik, miszerint a lehető legszélesebb körre legyen kivethető. A tervezett bevételt csak megbecsülni tudják a kormánypárti frakciókban, évente 100–200 milliárd forint közé teszik, de a többség szerint inkább az alsó határhoz lehet majd közelíteni az összeget.

Mindenkire kivetik ezt az adót, ám nem mindenkinek kell majd fizetni – mondták a Világgazdaságnak szocialista politikusok. Szerintük szociális vagy területi mentességet kellene beépíteni a rendszerbe, vagy más alternatívákat (adóból való leírhatóságot). Nyitott kérdés az adókulcs: 0,1–0,5 százalék között futnak a variációk, s nem lezárt az adómentességet élvezők köre sem.

Az azonban egyelőre nem világos, hogy ezek a számok csak a lakóingatlanokra vonatkoznak-e, vagy a vállalkozási célú ingatlanok után is kellene ilyen jellegű sarcot fizetni. Az sem tudható, hogy ez a bevétel az önkormányzatokat illetné-e meg, vagy a központi költségvetés gazdálkodhatna-e vele. Ötletként merült fel, hogy a luxusadóhoz hasonlóan értékövezetekbe sorolják az ingatlanokat, s önbevallással állapítsák meg az ingatlanok értékét. Felmerült az is – bár állítólag nem aratott sikert –, hogy az ingatlanadó helyett telekadót vessenek ki, amelyen a tulajdonosok osztoznának.

Mekkora legyen?

Egy korábbi elképzelés szerint március 1-jéig kellett volna a tervezetet a parlament asztalára tenni, ennek azonban már nem sok esélye van – vélik a kormánypárti frakciókban. A szocialisták egy része egyébként „fékezett habzású” ingatlanadót vetne ki, azaz olyant, amely a rendszer indulásakor nem okozna a lakosságnak húsba vágó tételt. Ennek indokaként az hangzott el, hogy hozzávetőleg két év tapasztalatai után lehetne korrekten kiszámolni, milyen bevételt eredményez, illetve működőképes rendszerré vált-e.

Csak a tapasztalatok után derülhetne ki, hogy az ingatlanadó képes-e más adóelemet kiváltani, bár elvileg lehetne komplexen kezelni a kérdését, ahogy az SZDSZ kéri – tették hozzá. A liberálisok szerint egy nem végleges rendszer kidolgozása kiszámíthatatlan helyzetet teremtene, s mint feltették a kérdést: a 2010-es választási évben melyik párt akarna majd adót emelni? Politikai szempontból azért is lenne racionális minél előbb döntésre vinni az ügyet, mert 2009-ben is lesz választás, igaz, európai parlamenti.