Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Félnek az alapok az ingatlanadótól

2007.02.21. 08:23
A hazai ingatlanalap-kezelők aggódva figyelik az ingatlanadó-fejleményeket: többen attól tartanak, hogy a magánszemélyek mellett a vállalatokra, sőt, a befektetési alapokra is kivetik azt.

A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) a pénzügyi tárcának szeretné kifejteni, hogy az alapok helyzete speciális és az ingatlanadó hatása kedvezőtlen lehet. Temmel András főtitkár elmondta, egyelőre nem kaptak választ.

Félő, hogy amennyiben az alapoknak is kellene adót fizetniük – jóllehet a mértéke sem körvonalazódott még –, az az ingatlanalapok nettó eszközértékében egyszeri nagyobb csökkenéshez vezetne, hiszen egy pluszteher jelenik meg az ingatlanokon – hangsúlyozta Temmel András, bár mint hozzátette: ennek mértéke attól függ, hogy az alapok bérlőikre milyen mértékben, és mikor tudják ráterhelni ezt a költséget.

Fennáll a veszélye, hogy egy ilyen lépés komolyabb visszaváltási hullámhoz vezethet, további problémákat okozva az alapoknak és sokezernyi befektetőjüknek. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a magánszemély befektetők – akik döntő részben a befektetési jegyek tulajdonosai – a kamatadó révén már egyszer adóznak az alapban termelődött jövedelmek után, egy pluszadóteher bevezetése az ingatlanalapok estében sem célszerűnek, sem indokoltnak nem mutatkozik.

A piaci szereplők is kedvezőtlen lépésnek tekintenék az ingatlanadó bevezetését. Az elmúlt év utolsó hónapjaiban az ingatlanalapokból amúgy is áramlott ki a tőke, a kötvényalapokkal szembeni hozamelőnyük lemorzsolódása ugyanis eladásra ösztönözte a befektetőket. E tendencia 2007 elején is folytatódott.

Egyelőre sok még a bizonytalanság az ingatlanadóval kapcsolatban, ám amennyiben valóban sújtaná az alapokat, úgy meglehetősen eltérő mértékben – magyarázta Csoma András, a Raiffeisen Alapkezelő portfóliómenedzsere. Egyes alapkezelők a bérleti szerződések alapján azonnal ráterhelhetik ezen adónemet a bérlőkre. Gyakorlati szempontból azonban már nem ilyen egyszerű a dolog, hiszen az adó mértékétől is sok függ, nem kizárt ugyanis, hogy a pluszteher egy részét az alapnak is le kell nyelnie. Ez az alapok teljesítményében is megmutatkozhat – mondta Csoma András.

Sok minden függ az adó mértékétől – jegyezte meg Buda Sándor, az Európa Ingatlanbefektetési Alap igazgatója is – hiszen ez ronthatja az ingatlanalapok hozamát. A jelenlegi magas jegybanki kamatkörnyezetben az ingatlanalapok kevésbé tűnnek ki hozamaikkal, a rövid távú visszamenőleges teljesítmény a kötvényalapok esetében jelenleg jobb – magyarázta Buda Sándor, aki szerint ez a tendencia a kamatcsökkentéssel párhuzamosan változhat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?