Sára, Márió
2 °C
6 °C

Legalizálódó ingatlanszövetkezetek?

2003.08.12. 08:38
Van olyan ingatlanszövetkezet, mely elindult a "legalitás" felé. Az elmúlt hetek negatív sajtóhírei miatt a Duna Profit úgy döntött, kivonják befektetéseiket a szövetkezetből. Eddig ez az egyetlen szövetkezet, melyenek vezetői ellen vádemelési javaslat született.
Van olyan ingatlanszövetkezet, amelyik elindult a "legalitás" felé: a Pilis-Invest befektetési alappá történő alakítását a PSZÁF jelenleg is vizsgálja. Hasonló terveket szövöget a Duna Profit Ingatlanszövetkezet is, amelynek közgyűlése a múlt pénteken visszavonta a Duna Profit 2002 Rt.-ben korábban elhatározott 500 millió forintos alaptőke-emelést.

Mint Némethy András, a szövetkezet elnöke elmondta: azért döntöttek így, hogy a társaság megfelelő likviditással rendelkezzen azon ügyfelekkel szemben, akik a szövetkezetekkel kapcsolatos sajtóhírek miatt befektetéseiknek a szövetkezetből történő kivonásáról döntenek. A Duna Profitot az elmúlt hetek sajtóhírei mellett súlyosan érinti az is, hogy jelenleg ez a cég az egyetlen, amelynek korábbi vezetői ellen az ingatlanszövetkezetekkel kapcsolatos nyomozások során már vádemelési javaslat is született.

Sínen van a befektetés

Némethy tájékoztatása szerint a tőkeemelés visszavonása azt is jelenti, hogy a szövetkezet beruházásai is szerény mértékű csúszást szenvednek. Így csak szeptemberre fejeződik be eddigi legnagyobb építkezésük, a 7,5 hektáros területen összesen 6 milliárd forintos befektetéssel épülő sajóvelezdi ablakprofilgyár. Az üzem már most jelentős előzetes megrendelésekkel rendelkezik - mondta el az elnök -, ez a befektetés tehát sínen van.

Némethy András szerint a szövetkezet vezetősége szakítani szeretne a szövetkezeti formával, ezért megkeresték a Pénzügyi Szerezetek Állami Felügyeletét (PSZÁF) és hozzákezdtek egy, immár a felügyelet ellenőrzési jogköre alá tartozó ingatlanbefektetési alap szervezéséhez. A szükséges dokumentumok beszerzése után jövő januárban történhet meg az átalakulás.

Eddig csak egy szövetkezet jelzett a PSZÁF-nak

A Napi Gazdaság információi szerint ugyanakkor a PSZÁF-nál egyelőre csak egy ingatlanbefektetési szövetkezet, a Pilis-Invest jelezte átalakulási terveit, a Duna Profit ilyen irányú elhatározásáról még nincs hírük. A Pilis-Invest átalakulása egyébként jól halad, jelenleg folyik a társaság befektetési jegyei kibocsátásának engedélyezése. A felügyeleti engedély birtokában a Pilis-Invest a hírek szerint zártkörű ingatlanbefektetési alapként működik majd tovább.