Boglárka
19 °C
35 °C

Másfél milliárd forintot bíztak a Vertical Investre

2003.08.25. 08:31
A Vertical Invest bankszámláján 1,2 millió forint van. Ebből és a befektetésekből kellene visszafizetni a másfél milliárd forintra tehető az a tagi kölcsönt, amelyet a Vertical 1184 tagja közül 1156-an magas hozam reményében a szövetkezetre bíztak.
A Vertical Invest bankszámláján 1,2 millió forint van - tájékoztatta az ingatlanbefektetési szövetkezet rendkívüli közgyűlését a pénteki hatállyal lemondott igazgatóság egyetlen megjelent tagjaként Balogh Attila. A társaság gazdasági igazgatói posztját is betöltő vezető szerint mintegy másfél milliárd forintra tehető az a tagi kölcsön, amelyet a Vertical 1184 tagja közül 1156-an magas hozam reményében a szövetkezetre bíztak.

Szerény vagyon

Ehhez képest meglehetősen szerénynek tűnik az a vagyon, amit a szövetkezet fel tud mutatni. Adva van a Gyenesdiáson álló, 12 vendégszobával rendelkező Zöld Ház üdülő, amelyet a vásárlás után felújítottak, téliesítettek, s e beruházásokra a - tagság által meg nem ismert - vételáron felül annak 45 százalékát költötték.

A tervezett Falcon Hotel Pinty utcai telkével kapcsolatban a beszámoló úgy fogalmazott, hogy az a "célnak nem biztos, hogy a legmegfelelőbb volt". Mint ismert, az 1983 négyzetméteres telek a XII. kerületi önkormányzat határozata szerint maximum 10 százalékban építhető be. A közgyűlésen Balogh tagadta, hogy a szövetkezet eladta volna a Pinty utcai telket, ám a Vertical ügyében nyomozó XI. kerületi rendőrkapitányság szerint a szövetkezet augusztus 7-én értékesítette az ingatlant. Külön érdekesség, hogy a Magyar Nemzet értesülései szerint a szövetkezet 40 millió forintért adta el a telket, amelyről a cég áprilisi közgyűlésén Balogh még úgy nyilatkozott, hogy azt a szövetkezet 115 millió forintért vásárolta.

A harmadik befektetésről, a XVII. kerületi Borsó utcai 40 lakásos Madárdomb lakóparkról a közgyűlés megtudhatta, hogy az építési engedély kiadása a fellebbezési határidők betartása miatt formai okokból csúszik, ám eközben a Vertical Invest már készítteti a kivitelezési terveket, sőt építési előleget is fizetett. A gazdasági igazgató szerint eddig 210 millió forintot költöttek a lakóparkra, amellyel kapcsolatban ugyanakkor kiderült: az építési telek még nem a Vertical tulajdona, mivel az utolsó részletet csak a közeli napokban utalják át az eladó számlájára. Kérdés azonban, hogy miből, hiszen a már jelzett bankszámlaegyenleg mellett a Vertical csak az APEH-től augusztus 25-én remélt 56 millió, illetve az ugyaninnen várt 50 millió forintos adóelőleg-visszafizetésére számíthat, miközben napról napra gyűlnek azok a kisbefektetők, akiknek lejárt követelésük van a szövetkezettel szemben.

Elutasították a lejárt kölcsön kifizetését

A további vagyon sorsáról igen érdekesnek mondható információk láttak napvilágot. Balogh szerint a szövetkezetnek "vannak kinnlevőségei", de ezek közül csak az APEH-től remélt adóelőleget említette meg konkrétumként. A szövetkezeti ügyvitel érdekességeit jelzi, hogy a gazdasági igazgató szerint a társaság bankszámlájához csak a lemondott elnök, Svecz Szabina férhetett hozzá, aki lemondó levelében a felmerült fejlemények kapcsán arra hivatkozott, hogy "feladata nem terjed ki a napi ügyek intézésére".

A közgyűlési felszólalók szerint ugyanakkor előfordult, hogy a Vertical irodájában arra hivatkozva utasították el lejárt követeléseik visszafizetését, hogy a gazdasági igazgató betegállományban van, s nélküle nem férhetnek hozzá a bankszámlához.

Nincs gazdasági igazgató

A rendkívüli közgyűlésnek elvben döntenie kellett volna új vezető testületek választásáról, ám a levezető elnök szerint a korábban e posztokra kiszemeltek az elmúlt napokban visszakoztak, így nem volt érdemi javaslat. A közgyűlés ezt a döntést így elnapolta a nagyjából két hét múlva esedékes újabb rendkívüli közgyűlésig, amelynek összehívását a lemondott, ám így ügyvivőként továbbra is hivatalában maradó elnök lemondó levelében egyébként megígért.

A közgyűlésen megfogalmazódott, hogy a korábbi igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok jelenjenek meg a plénum előtt, ám erről nem hozhatott a közgyűlés határozatot, így - ahogy a levezető elnök fogalmazott - továbbra is a volt vezetőkön múlik, megjelennek-e vagy sem.