Mesés hozamot kínáló ingatlanszövetkezetek

2003.03.19. 12:02
Újabb ingatlanbefektetési szövetkezetek alakulásáról szerzett tudomást a Világgazdaság. Az elérhető banki betéti kamatok többszörösét ígérő társaságok számára, úgy tűnik, az sem jelent visszahúzó erőt, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a szövetkezeti törvény módosítását szorgalmazza.
Újabb szereplőkkel gyarapodott a garantált hozamot ígérő ingatlanbefektetési szövetkezetek köre: felbukkant a színen a Vertical-Invest és a Pannon-Unió 2003 is. A betéti kamatok alacsony voltát látva meglehetősen vonzónak tűnnek az ingatlanbefektetési szövetkezetek éves szinten 20-23 százalékos hozamai. Az egyre agresszívebben - napilapokban és óriás plakátokon nap mint nap, pénzt nem kímélve - hirdető szövetkezetek forrásgyűjtő tevékenysége ellenőrzés nélkül marad. Törvényességi felügyeletüket ugyanis egyedül a székhelyük szerint illetékes cégbíróság látja el, más intézmény nem gyakorol fölöttük felügyeletet.

Szakemberek szerint felelőtlenség ekkora hozamot ígérni

A konstrukció számos kockázatot rejt magában, ám a magas hozamokon fellelkesülő magánszemélyek valószínűleg csak saját bőrükön tapasztalhatják majd, hogy a szórólapokon szereplő csábító kamatok valóságossá válnak-e. A szakemberek szerint a hazai tőkepiac lehetőségeit látva - beleértve az ingatlanpiacot is - felelőtlenség ekkora éves hozamot garantálni.

A PSZÁF és a Pénzügyminisztérium a jelek szerint tehetetlen. A felügyelet szerint a kialakult helyzet csak jogszabály-módosítással oldható fel. Éppen ezért a szövetkezeti törvény ez évi módosítása kapcsán szorgalmazzák, hogy a szövetkezet tagjai számára tilos nyilvános felhívás útján gyűjteni, s hozamígéretet sem tehetnek közzé hirdetés útján.

A pénzügyi tárca is támogatja ezt a javaslatot, ám mivel a szövetkezeti törvénynek az agrártárca a gazdája, ezért a jogszabályi módosítást a minisztériumnak kell "átverekednie". Más megoldáson egyelőre nem gondolkodnak a szakértők, hiszen a tagi kölcsönöket nem lehet kivenni a rendszerből, ezzel ugyanis a valóságosan működő szövetkezeteket lehetetlenítenék el.

A felügyelet csak figyelmeztethet a kockázatokra

A felügyelet lehetősége így arra korlátozódik, hogy nyilvános közleményben hívja fel a befektetők figyelmét a befektetési szövetkezetekkel kapcsolatban meglévő fokozott kockázatokra, illetőleg tájékoztatja a cégbíróságot az esetlegesen jogszabályba ütköző tevékenységről - mondták a lap érdeklődésére a PSZÁF-nál. Hasonló lépésre készül a pénzügyi tárca is. Mivel sem a tőke-piaci, sem a hitelintézeti törvény hatálya nem terjedt, illetve nem terjed ki a szövetkezeti formában működő és ilyen jellegű gazdasági tevékenységet folytató társaságokra, ezért egy esetleges "bukta" esetén sem az Országos Betétbiztosítási Alap, sem pedig a Befektetővédelmi Alap nem nyújt kártalanítást. Fizetésképtelenségre pedig már volt példa - eltűnt a süllyesztőben a Profit-Extra is.  • Tippek
  • Hírek