Mátyás
-6 °C
1 °C

Világszertre olcsóbb lehet az ingatlan

2004.03.17. 16:30
Az Economist szerint összeomolhat az ingatlanpiac, a következő négy évben húsz százalékkal esnek az ingatlanárak. A lap szerint az ingatlanárak szélsőségesen túlértékeltek Ausztráliában, Írországban, Hollandiában, Spanyolországban, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban.
A világgazdasági fellendülés egyik támaszaként szolgáló ingatlanpiacra visszaesés vár a The Economist című brit gazdasági hetilap saját kutatásai szerint - mondta a lap egyik szerkesztője, Pam Woodall az Investment Property Databank (IPD) által rendezett ingatlanpiaci konferencián Londonban.

Túlértékeltek

Az ingatlanárak szélsőségesen túlértékeltek Ausztráliában, Írországban, Hollandiában, Spanyolországban, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban, ezért az elkövetkező négy év folyamán legalább 20 százalékkal esni fognak - jósolta.

Már szerény kamatemelés is megindíthatja az ingatlanpiaci összeomlást, ugyanis rekordméretű az ingatlan-befektetéseket finanszírozó hitelállomány. "Butaság volt azt hinni, hogy az ingatlanpiac összeomlásához a kamatlábaknak a nyolcvanas évek végéhez mérhető emelkedése kellene. Elég, hogy az átlagos lakásár átlagjövedelemhez viszonyított aránya rekordszinten van az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Nagy-Britanniában" - magyarázta a szakértő. "Valójában a reálkamatok sem olyan alacsonyak, mint amilyennek tűnnek, hiszen az infláció is meglehetősen visszafogott, ami lassítani fogja a piac rendbe jövetelét a régebbi zuhanásokhoz képest, amikor bérinfláció segítette az egyensúly helyreállását" - tette hozzá.

A The Economist számításai szerint az ingatlanárak négy év alatt térhetnek vissza a hosszú távú egyensúlyi szintjükre, ha 10 százalékkal csökkennek az Egyesült Államokban és 25 százalékkal Nagy-Britanniában és Spanyolországban.

A legnagyobb üzlet

Az ingatlanárak az Egyesült Államokban növekedtek a legnagyobb mértékben a kilencvenes évek közepe óta. A világ legnagyobb nemzetgazdaságának ingatlanpiaci visszaesése pedig az egész világgazdaságot recesszióba taszíthatja. "Az Egyesült Államoknak már csak minimális költségvetési és pénzügypolitikai játéktere van a gazdaság támogatására, ha az ingatlanárak leesnek" - vélte a szakértő.

Pam Woodall szerint Ausztráliában 20 százalékot kellene esnie az ingatlanáraknak ahhoz, hogy a valódi értéküket elérjék. Woodall az ABC Regional Online-nak nyilatkozva elmondta, az ingatlanpiac a gazdaság motorját jelenti, ha sokat ér a ház, az emberek sokat költenek és jól érzik magukat. Ha keveset ér az ingatlan, akkor viszont kevesen költenek az emberek. Ha az ingatlanpiac több gazdaságban visszaesik, akkor az recesszióhoz is vezethet.

Az ingatlanpiac a világ legnagyobb üzleti szektora, hiszen a globális GDP 15 százalékát adja. Eszközértéke 50 ezer milliárd dollárt tesz ki, szemben a részvénypiacok 30 ezer milliárd dolláros eszközértékével. Az ingatlanpiaci áringadozások tehát a fogyasztási hangulat közvetítésével lényegesen nagyobb befolyást gyakorolnak a világgazdaság állapotára, mint a részvénypiaci árfolyam- ingadozások.