Szilárda
-4 °C
3 °C

Fizet az ingatlanos, ha nem adja el a lakást

2008.03.27. 10:41
Amennyiben az ingatlanközvetítõ-hálózat nem tudja eladni a lakást, a tulajdonos viszont igen, a megbízási szerzõdés alapján a tulajdonos magas összeget kap. Egyszerre két ingatlanközvetítõ, a Duna House és az Otthon Centrum is bevezette ezt a szolgáltatást.

Az Otthon Centrum és a Duna House is új szolgáltatást kínál, az értékesítési garanciát. A konstrukció lényege, hogy a kizárólagos megbízások esetén, amennyiben a közvetítõnek nem sikerül eladni az ingatlant, a tulajdonos magas összeghez jut, ha a megbízás lejárta utáni meghatározott idõ alatt saját magának mégis sikerül értékesítenie lakását - így az eladónak gyakorlatilag nincs kockázata az ingatlanközvetítõ-hálózat megbízásával – közölte lapunkkal a Duna House.

Az Otthon Centrum konstrukciója is hasonló, az Otthon Centrum garantálja, hogy az eladónak kompenzációt fizet, amennyiben az eladó hat hónapos kizárólagos megbízási szerzõdést köt és az ingatlanközvetítõ nem tudja eladni az ingatlant hat hónap alatt. Ehhez az is kell, hogy az eladó legalább a megbízási áron adja el az ingatlant az ezt követõ három hónap alatt olyan vevõnek, aki azelõtt az ingatlant nem látta. Ez a garancia, valamint a kizárólagos megbízás megkötése az ügyfélnek nem jár többletköltséggel. A kompenzáció nagysága az ingatlan értékének két százaléka, minimum 200 ezer, maximum 600 ezer forint, ötmillió forintos irányárat meghaladó, magyarországi lakóingatlanok esetében. Plusz harmincezer forintért a kompenzáció öt százalék, minimum 500 ezer, maximum 1,5 millió forint. Vagyis mindkét esetben 30 millió forint értékû lakásért vállalják a maximum kompenzációt az Otthon Centrumnál.

Ezt a fajta - itthon vadonatúj - szolgáltatást már sokan megismerhették a Franciaországban, illetve bizonyos nyugat-európai országokban és nagyban hozzájárult az ingatlanközvetítõi piac részarányának emelkedéséhez. Magyarországon az ingatlanosok által bonyolított adásvételek száma területenként változó arányú, országos szinten becslések szerint 30-40 százalékát teszi ki a teljes ingatlanforgalomnak.

"A szolgáltatás bevezetésével azt reméljük, hogy az ingatlanpiaci szereplõk bizalma még tovább erõsödik az ingatlanközvetítõk irányába, a piac pedig tovább fog tisztulni" - jelezte Szalay Kinga, a Duna House igazgatója.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!