Sára, Márió
-4 °C
5 °C

Kamatot csökkentett az MNB

2003.01.15. 16:10
Beigazolódtak a szakértők várakozásai, az MNB a forint erősödése miatt ma többször is interveniált a bankközi devizapiacon, majd meglepetésre 100 bázisponttal csökkentette az alapkamatot.
Misura Gábor, az MNB szóvivője kora délután úgy nyilatkozott, a jegybank törvényi kötelezettségének megfelelően 234,69 forintos árfolyamon vásárol eurót a kereskedelmi bankoktól. A Napi Gazdaság információi szerint néhány 10 millió eurós üzletről volt eddig szó.

A jegybank vételi kötelezettsége 10 és 15 óra között áll fenn, és csak akkor ha az üzlet értéke legalább eléri 4 millió eurót. Így fordulhatott elő az elmúlt napokban kétszer is, hogy késő délután, 1-2 millió eurós ügyletek erejéig kicsúszott az árfolyam a +/- 15 százalékos intervenciós sávból.

Járai reggel még nem látott lehetőséget kamatcsökkentésre

Járai Zsigmond jegybankelnök még szerda reggel is úgy nyilatkozott: nem lát lehetőséget a kamatcsökkentésre. Kijelentette, hogy a gazdaságban nagy az inflációs nyomás, ezért nem járható út a kamatvágás, az alacsony pénzromlási ütem eléréséhez ugyanakkor viszonylag erős forintra van szükség.

A Dow Jones hírügynökség értesülései szerint az MNB elnöke hozzátette, hogy később, az év folyamán talán több lehetőség lesz pénzügypolitikai enyhítésre.

Egy százalékpontos kamatvágás

A Monetáris Tanács január 16-ai hatállyal 100 bázisponttal, 7,5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot - közölte a Magyar Nemzeti Bank délután az MTI-vel. A jegybank közleménye szerint a mérséklést az tette szükségessé, hogy a forint árfolyama elérte a sáv szélét, és a jegybank jelentos mértékű intervencióra szorult.

László Csaba: a kamatcsökkentés a vállalkozásokat segíti

A decemberi inflációs adat a vártnál kicsit kedvezőbb, 5 százalék alatti értéke remélhetőleg segít abban, hogy a még hátralévő bértárgyalásokon a vállalkozásokat kevéssé terhelő bruttó béremelésekről szülessen döntés - mondta László Csaba pénzügyminiszter szerdán az MTI-nek, kommentálva a Központi Statisztikai Hivatal jelentését a fogyasztói árak alakulásáról. - Mindez jó alapot nyújt arra, hogy az infláció jövőre is a Magyar Nemzeti Bankkal közösen megállapított cél körül alakuljon - mondta.

A Magyar Nemzeti Bank alapkamat-csökkentésével kapcsolatban László Csaba hangsúlyozta, hogy a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyminisztérium közös gazdaságpolitikája - így a 2003-ra elfogadott költségvetés is - a korábbinál nagyobb mozgásteret ad a monetáris politikának. - A jegybank lépése, a kamatcsökkentés segíti a vállalkozásokat - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy ilyen körülmények között indokolt-e a napokban bejelentett egymilliárd eurós kötvénykibocsátás, a pénzügyminiszter úgy válaszolt, hogy néhány nap eseményei miatt nem kell változtatni a korábbi elképzeléseken. - A világgazdasági folyamatok és az iraki válság az év hátralevő részére jelentős kockázatokat tartogat, ezért a mostani kibocsátás időzítése jó - hangsúlyozta.