Már nem sürgős az iparűzési adó megszűnése?

2006.06.02. 08:13
A Napi Gazdaság információja szerint a köztudatba lassan átmenő 2 százalékpontnál magasabb, 3-4 százalékpont is lehet a jelenleg 16 százalékos társasági adó emelésének mértéke.
A gazdasági lap szocialista párti forrásai szerint az egyszerű, könnyen átlátható adórendszer felé kell elmozdulni; vagyis az egykulcsosság irányába tett lépésnek szánják az adóemelést. Nem újdonság, hogy kormánypárti berkekben a 20 százalékos kulcsot szemelték ki erre a célra.

Ahogy az is felvetődött, hogy mégse szűnjön meg 2008-tól a helyi iparűzési adó (hipa). Ezt még tavaly ősszel foglalták törvénybe, a jogszabályok szerint az idén év végéig kellene meghozni a döntést, hogy mivel váltsák ki az önkormányzatok legnagyobb saját bevételét biztosító iparűzési adót.

A 2008-as dátum mellett egyrészt a kedvezmények kifuttatására az uniótól kapott derogáció lejárta szólt, de egy uniós bírósági eljárás is sürgetővé tette az adónem kiiktatását. A legfrissebb hírek szerint azonban a mi iparűzési adónkhoz hasonló olasz IRAP ügyének megítélésében engedékenyebbé vált az unió az olasz állammal szemben, ami lélegzetvételnyi időhöz juttathatja a magyar kormányt is - állította a NApi Gazdaság forrása.

Elképzelhető tehát, hogy pár évet csúszik a hipa kivezetése - miközben emelkedik a társasági adó, pedig ezt a két változást egyszerre tervezték korábban bevezetni, hogy a vállalkozások terhelése ne változzon érdemben.

A lap úgy tudja, a szocialista frakció nem szándékozik megújítani ellenben a banki különadó "mandátumát", pontosabban a mostani formájában - az eredeti terveknek megfelelően - ez az adó jövőre megszűnne (csak két évre vezették be).

Szintén nem szerepel a tervek közt nagyarányú adóemelés a jövedéki termékek körében: a dohánytermékek esetében viszont érdemes elgondolkozni, hogy az uniós kötelezettségek miatt mikor és milyen ütemben emeljenek - foglalható össze a frakció véleménye.  • Hírek
  • Személyi kölcsön