Géza
-12 °C
-4 °C

Magyar oljavezetékek Irakban

2004.02.05. 08:50
Minden jel szerint a siófoki Kőolajvezetéképítő Rt. visszatérhet Irakba. A cégnek a nyolcvanas évek végén, az iraki-iráni háború idején kellett elhagynia a térséget.
Bár a szerződést még nem írták alá, minden jel szerint - több mint másfél évtized után - visszatérhet Irakba a siófoki székhelyű Kőolajvezetéképítő (KVV) Rt. A tárgyalások jelenlegi állása szerint Dél-Irakban, Bászra környékén, a brit megszállási övezetben jutnak munkához. Egyelőre döntően a háborúban megsérült vezetékek helyreállítását végzik majd, de egyéb feladatok is várnak rájuk.

Elmaradt kárpótlás

Volumenét tekintve a megbízás nem jelentős, ám most a társaság számára az a legfontosabb, hogy a Rotary Rt.-vel együtt ismét visszatérhetnek a térségbe. Ráadásul tárgyalások kezdődtek újabb iraki munkákról is. Az akkor még állami cégként működő KVV-nek először a nyolcvanas évek végén, az iraki-iráni háború idején kellett elhagynia a térséget. A kilencvenes évek elején pedig épp Kuvaitban dolgoztak, amikor az iraki csapatok lerohanták az országot. A háború miatt a cég gépparkjának jelentős része odaveszett, s kártérítési igényüket azóta sem tudták érvényesíteni.

A jelenleg több mint háromszáz állandó dolgozót foglalkoztató KVV nettó árbevétele tavaly - a korábbi évhez képest több mint 1,2 milliárd forinttal - 3,7 milliárdra nőtt, s bár végleges adatok még nem állnak rendelkezésre, a nyereség is jóval meghaladja majd a 2002-es 10,5 millió forintot. A KVV idén már négymilliárd forint feletti nettó árbevétellel kalkulál.