Auguszta
-4 °C
2 °C

Drágultak a budapesti irodák

2003.11.07. 12:25
A CB Richard Ellis irodabérleti költségekről készített globális felmérése tanúsága szerint jelentős mozgások figyelhetők meg a relatív irodabérleti költségekben. A felmérésben 158 irodáknak otthont adó városrész és öt kontinens szerepel.
A legdrágább irodák továbbra is London West End városrészében találhatók, ahol a legjobb irodák közüzemi költségeket és helyi adókat is magában foglaló éves bérleti költsége 1400 euró négyzetméterenként - derül ki a CB Richard Ellis Indexhez eljuttatott felméréséből. A rangsort jelenleg két londoni városrész vezeti; London City városrészében jelenleg magasabb az irodák dollárban kifejezett bérleti költsége, mint Tokió belvárosában.

Emelkedő árak

Közép- és Kelet-Európában az irodaköltségek valamelyest emelkedtek. A legváratlanabb ezek közül a felmérésünkben tavaly még az 54., idén azonban már a 47. helyet elfoglaló Prága volt. Bécsben szintén jelentős drágulás volt tapasztalható: az osztrák főváros felmérésünkben az 58. helyről a 49. helyre lépett előre. Áremelkedés figyelhető meg a 33. helyről a 26. helyre került Varsóban és a tavalyi 65. helyről a 60. helyre lépett Budapesten is. Budapesten 265 euró négyzetméterenként az éves bérleti díj.

"Budapest mint közép-kelet-európai főváros kedvező lehetőségeket kínál a bérleti költségekre érzékeny cégek számára. Véleményünk szerint az irodabérleti díjak jelenleg a bérleti ciklus alján vannak, ezért a mostani időszak kitűnő lehetőségeket kínál az új bérlőknek", nyilatkozta Kibédi Varga Lóránt, a CB Richard Ellis Budapest iroda ügyvezető igazgatója.

Növekvő érdeklődés a lengyelek felé

A CB Richard Ellis felmérése szerint 1998 óta összesen mintegy hárommilliárd euró értékű üzletet bonyolítottak le a térségben; ebből hozzávetőlegesen 50 százalékot Lengyelországban, 30 százalékot Magyarországon és 20 százalékot Csehországban.

Az összes befektetett tőke mintegy 75 százaléka amerikai, osztrák és német befektetőktől származik, élen az amerikai befektetőkkel. Ezidáig a legtöbbet az amerikai GE Capital/Heitman fektetett be a térségben.

Az idén Lengyelországban növekvő érdeklődést tapasztaltunk német befektetők részéről, akik korábban a Cseh Köztársaságra és Magyarországra összpontosítottak. A cég várakozásai szerint az év vége felé jelentős német befektetésekre kerül sor Lengyelországban.