Sára, Márió
-5 °C
2 °C

Metró kell, vagy Duna-part

2007.02.14. 16:28
Az idén rekordmennyiségű irodaterület bérbe adása prognosztizálható, ami szakértők szerint évi 245-260 ezer négyzetmétert jelent. Az új épületek az átadásuk utáni fél-egy évben 90-100 százalékos telítettséget is elérhetnek.

A Budapesti Ingatlan-tanácsadók Egyeztető Fórumának adatai alapján 2006-ban 247 740 négyzetméter iroda talált bérlőre Budapesten, ez az érték öt százalékkal haladta meg a 2005-ös nagyságrendet. Jelentős mértékben növekedett az új kínálat: 182 500 négyzetméter, mely 2,5-szerese az előző évi adatnak. Az új bérbe adás volumene 11 százalékkal nőtt az előző évhez képest.

Az új kínálatban ciklikusság figyelhető meg, a 2000-től 2005-ig terjedő csökkenő időszakot követően 2006-ban robbanásszerű növekedés jellemezte a piacot. A bérbe adásokra viszont a kismértékű, de stabil emelkedés volt a jellemző. Az üresedési ráta a 2005-ös mélypontot követően emelkedést mutatott.

A bérelt terület nagyságát figyelembe véve elmondható, a nagyobb tranzakciók aránya kismértékben nőtt, de az 500 négyzetméter alatti tranzakcióké továbbra is magas – hangsúlyozta Horváth Franciska, a MRICS, a DTZ irodaügynökség-részlegének vezetője.

Irodapiaci tendenciák

A GVA Hungary előrejelzése szerint 2007/2008-ban Budapesten összesen 615 530 négyzetméter új irodaterületet adnak át. Ezzel az összes modern A és B kategóriás irodaterület több mint 2,3 millió négyzetméter irodaterületet jelent majd. A GVA előrejelzése szerint az elmúlt évek tapasztalatai alapján rekordmennyiségű irodaterület bérbe adása prognosztizálható: az elkövetkező két évben évente minimum 245-260 ezer négyzetméter bérbe adása várható. Az új épületek az átadásukat követő 6-12 hónapban 90-100 százalékos telítettséget is elérhetnek.

Továbbra is tapasztalható, hogy új területek válnak a fejlesztők célpontjává, kiváló tömegközlekedési adottságaik, belvároshoz közeli, illetve Duna-parti elhelyezkedésük miatt.

A bérlők számára a bérleti költségek optimalizálása mellett egyre fontosabb, hogy az irodaház jó tömegközlekedéssel, lehetőleg metrókapcsolattal rendelkezzen. Az épület bérbe adási potenciálját a széles körű szolgáltatások tovább növelik. Az új fejlesztéseknél a beruházók egyre inkább a hatékonyságra törekednek, mind a szintek alapterületénél, mind az üzemeltetési és közüzemi díjaknál, hogy a bérlők számára versenyképes bérleti feltételeket ajánlanak.

Corvin Irodák

A GVA nap mint nap találkozik példákkal, amikor egy bérlő a jó irodaépület megválasztásával akár 20-25 százaléknyi területet is képes megtakarítani egy-egy irodaház hatékony szintkialakításával. Egy irodaház kiválasztásánál nagyon fontos szempont a jó tömegközlekedés. "Éppen ezért a jövőben várható, hogy kiemelt üzleti negyeddé válhat az Üllői úton (Kálvin tértől a Határ útig) a repülőtéri folyosó is az elkövetkező 3-5 évben" – mondta Tilki Róbert, a GVA Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

Az Üllői úton, a repülőtéri folyosón belül a legközpontibb irodafejlesztés a Corvin sétányon történik, több mint 150 ezer négyzetméteren. Budapest belvárosának legnagyobb irodafejlesztését a Futureal Csoport 2006-ban kezdte, az A kategóriás irodaházak átadása 2012-ig folyamatosan várható. A belváros legnagyobb irodahelyszíne kiváló megközelíthetőséggel (villamos, metró, gépkocsi) és parkolási lehetőséggel rendelkezik.

A Futó utcai első irodaház, a Corvin Irodák I. építése tavaly ősszel indult. A közel 19 200 négyzetméter bérbe adható területtel rendelkező épület generálkivitelezési munkálatait az a Swietelsky Építő Kft. fogja végezni, amely a mélyépítési munkálatokat is irányítja. Az épület átadása 2008 márciusában várható.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!