Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Metró kell, vagy Duna-part

2007.02.14. 16:28
Az idén rekordmennyiségű irodaterület bérbe adása prognosztizálható, ami szakértők szerint évi 245-260 ezer négyzetmétert jelent. Az új épületek az átadásuk utáni fél-egy évben 90-100 százalékos telítettséget is elérhetnek.

A Budapesti Ingatlan-tanácsadók Egyeztető Fórumának adatai alapján 2006-ban 247 740 négyzetméter iroda talált bérlőre Budapesten, ez az érték öt százalékkal haladta meg a 2005-ös nagyságrendet. Jelentős mértékben növekedett az új kínálat: 182 500 négyzetméter, mely 2,5-szerese az előző évi adatnak. Az új bérbe adás volumene 11 százalékkal nőtt az előző évhez képest.

Az új kínálatban ciklikusság figyelhető meg, a 2000-től 2005-ig terjedő csökkenő időszakot követően 2006-ban robbanásszerű növekedés jellemezte a piacot. A bérbe adásokra viszont a kismértékű, de stabil emelkedés volt a jellemző. Az üresedési ráta a 2005-ös mélypontot követően emelkedést mutatott.

A bérelt terület nagyságát figyelembe véve elmondható, a nagyobb tranzakciók aránya kismértékben nőtt, de az 500 négyzetméter alatti tranzakcióké továbbra is magas – hangsúlyozta Horváth Franciska, a MRICS, a DTZ irodaügynökség-részlegének vezetője.

Irodapiaci tendenciák

A GVA Hungary előrejelzése szerint 2007/2008-ban Budapesten összesen 615 530 négyzetméter új irodaterületet adnak át. Ezzel az összes modern A és B kategóriás irodaterület több mint 2,3 millió négyzetméter irodaterületet jelent majd. A GVA előrejelzése szerint az elmúlt évek tapasztalatai alapján rekordmennyiségű irodaterület bérbe adása prognosztizálható: az elkövetkező két évben évente minimum 245-260 ezer négyzetméter bérbe adása várható. Az új épületek az átadásukat követő 6-12 hónapban 90-100 százalékos telítettséget is elérhetnek.

Továbbra is tapasztalható, hogy új területek válnak a fejlesztők célpontjává, kiváló tömegközlekedési adottságaik, belvároshoz közeli, illetve Duna-parti elhelyezkedésük miatt.

A bérlők számára a bérleti költségek optimalizálása mellett egyre fontosabb, hogy az irodaház jó tömegközlekedéssel, lehetőleg metrókapcsolattal rendelkezzen. Az épület bérbe adási potenciálját a széles körű szolgáltatások tovább növelik. Az új fejlesztéseknél a beruházók egyre inkább a hatékonyságra törekednek, mind a szintek alapterületénél, mind az üzemeltetési és közüzemi díjaknál, hogy a bérlők számára versenyképes bérleti feltételeket ajánlanak.

Corvin Irodák

A GVA nap mint nap találkozik példákkal, amikor egy bérlő a jó irodaépület megválasztásával akár 20-25 százaléknyi területet is képes megtakarítani egy-egy irodaház hatékony szintkialakításával. Egy irodaház kiválasztásánál nagyon fontos szempont a jó tömegközlekedés. "Éppen ezért a jövőben várható, hogy kiemelt üzleti negyeddé válhat az Üllői úton (Kálvin tértől a Határ útig) a repülőtéri folyosó is az elkövetkező 3-5 évben" – mondta Tilki Róbert, a GVA Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

Az Üllői úton, a repülőtéri folyosón belül a legközpontibb irodafejlesztés a Corvin sétányon történik, több mint 150 ezer négyzetméteren. Budapest belvárosának legnagyobb irodafejlesztését a Futureal Csoport 2006-ban kezdte, az A kategóriás irodaházak átadása 2012-ig folyamatosan várható. A belváros legnagyobb irodahelyszíne kiváló megközelíthetőséggel (villamos, metró, gépkocsi) és parkolási lehetőséggel rendelkezik.

A Futó utcai első irodaház, a Corvin Irodák I. építése tavaly ősszel indult. A közel 19 200 négyzetméter bérbe adható területtel rendelkező épület generálkivitelezési munkálatait az a Swietelsky Építő Kft. fogja végezni, amely a mélyépítési munkálatokat is irányítja. Az épület átadása 2008 márciusában várható.