Emma
-2 °C
6 °C

Magyar jachtkikötő épült az Adrián

2003.06.16. 10:43
Magyar érdekeltségű vállalkozás épített jachtkikötőt a Közép-Adrián. A létesítmény, amelyre egy év alatt mintegy 1,8 milliárd forintot költöttek, nagy hajók mozgatását is lehetővé teszi és 270 kikötőhellyel rendelkezik. A magyar befektetők most szállodafelújításokkal folytatják az adriai terjeszkedést.
Slavko Linic horvát miniszterelnök-helyettes jelenlétében megnyitották és felszentelték a dalmát tengerparton magyar kézben levő, határidő előtt befejezett tribunji jachtkikötőt. A magyar Dalmácia Holiday Kft. tulajdonában levő Danuvius d.o.o. horvát cég 32 évre vette meg a Sibenikhez közeli jachtkikötő-terület koncesszióját, a kikötőépítés és üzemeltetés jogát. Ennek fejében fizet évi hétszázezer kuna (24,5 millió forint) koncessziós díjat és az évi jövedelem hat százalékát.

1,8 milliárd forintért 270 kikötőhely

Az adásvételi szerződés értelmében idén július elsejéig vállalt ötmillió eurós első évi ráfordítás helyett 6,8 millió eurót fektettek be a magyar beruházók. A pénzből a Közép-Adria egyik legattraktívabb jachtkikötőjévé építették és két héttel a vállalt határidő előtt üzembe állították a 270 kikötőhelyes létesítményt.

A sporthajózás és a közönség igényeinek magas színvonalon történő kiszolgálása, nagy hajók mozgatását is lehetővé tevő, nyolcvan tonna teherbírású daru üzembe állítása miatt emelkedett a beruházási összeg. Emellett Tribunj község számára a környezetvédelmi igényeknek megfelelő csatorna-gerincvezetéket kellett építeni, ami szintén drágította a beruházást.

Sokan kinevették őket

"Sokan kinevettek bennünket, amikor egy évvel ezelőtt vállaltuk, hogy idén július elsejéig befejezzük a kikötőépítést" - mondta Vitézy Tamás, a cég társtulajdonosa, aki a megnyitóra Slavko Liniccsel az Issa nevű száz éves vitorláson érkezett. "Horvátországban gyakran kérdezik, ki a jó beruházó és kell-e a horvátoknak a külföldi tőke" - hangsúlyozta Linic, a horvát kormány gazdasági ügyekért felelős miniszterelnök-helyettes. Hozzáfűzte, a jó befektető, függetlenül hovatartozására, az aki betartja a szerződésben vállalt kötelezettségeit, mint ahogyan azt a Danuvius rekord időn belül tette.

Szállodákat is felújítanak

Vitézy Tamás és Kerekes László magyar vállalkozók a szombaton megnyitott tribunji jachtkikötő mellett szállodákat is vásároltak már Primostenben. Nemrégiben egy nemzetközi tendert nyertek három szálloda és egy apartmantelep részvényei nyolcvan százalékára az Adria legnapsütöttebb szigetének tartott közép-dalmáciai Hvar Jelsa városban.