Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Hatszáztízezer részvény egy jenért

2005.12.09. 13:39
A Mizuho Securities és a Tokyo Stock Exchange (TSE) azon fáradozik, hogy rendezze azt a helyzetet, amit a társaság egyik kereskedőjének hatalmas hibája okozott. A hibás ajánlat legalább 224 millió dollárjába kerül a Mizuhónak.
A Mizuho Financial Group brókercégének alkalmazottja a J-Com Co. alkalmazott-közvetítő társaság egy részvényét kívánta 610 ezer jenért eladásra kínálni; ehelyett 610 ezer részvényt (a tőzsdére bevezetett állománynál sokkal nagyobb csomagot) ajánlott fel - 1 jenért. Bár a tőzsde szabályzata korlátozza a megengedhető árváltozást, az ajánlat 572 ezer jenen bekerülhetett a rendszerbe.

A tőzsde szerint ez volt az első alkalom, hogy a hibás ajánlatok mennyisége meghaladta az elérhető részvények számát; sokan állítják, hogy a TSE nem állíthatja, hogy nincs tennivalója. A jelenlegi szabályok szerint mindenesetre nincs lehetőség az ajánlat érvénytelenítésére, és nem tervezik a december 13-iki teljesítési határidő módosítását sem.

224 millió dollár veszteség

Az elemzők és a befektetők most azt figyelik, mit tesz a Mizuho a nem kívánt üzletkötések elkerülése érdekében. A TSE mindenesetre felfüggesztette a J-Com adásvételét, és még nem döntöttek arról, hétfőn megnyitják-e piacát. A téves eladási megbízások legnagyobb részét már vételi megbízások fedezik, ám a Mizuhónak még jelentős mennyiségű J-Com papírt kell beszereznie - mondta el Tomio Amano, a tőzsde ügyvezető igazgatója. Elmondta, hogy engedélyezték a Mizuho számára, hogy minden vevővel tárgyaljon az árról; ezt a módszert vetették be a múltban, amikor természeti katasztrófák miatt állt le a kereskedés. Alkalmazására azonban 30 esztendeje nem volt példa, és a mostani helyzetre nem is igazán alkalmazható. A Mizuho Securities elnöke, Makoto Fukuda elmondta, hogy már sikerült visszavásárolni az eladott fantomrészvények legnagyobb részét. A vételt a tárgyalásokkal elérhető legalacsonyabb áron kísérlik meg, de nehézséget jelent, hogy részesedésük eladásával más befektetők is megkísérlik a "pénzszerzést".

A "hiba" eddig mintegy 27 milliárd jen (224 millió dollár) veszteséget okozott - állítja Fukuda. A végső érték azonban elérheti a 30 milliárdot is, mert még további eladott részvényeket kell visszavásárolni. A 27 milliárd jen csaknem megegyezik a Mizuho Securities márciusban záródó pénzügyi évére előre jelzett 28,1 milliárd jenes profitjával. Fukuda szerint ugyanakkor nem fenyegeti a cég pénzügyi helyzetét.

Néhány elemző ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy az eset kedvezőtlen hatással lehet akár a Mizuho Financial, Japán második legnagyobb bankcsoportjának eredményére is; ez azonban talán túlzás, mert a becsült veszteség csak 4,3 százaléka a csoport idén várható 630 milliárd jenes profitjának.