Árpád
-2 °C
3 °C

Járai szerint nem a jegybank tehet az inflációról

2004.09.21. 13:11
A 2002-ben az MNB ellen megindított politikai és egyéb támadások megrendítették a befektetők bizalmát - jelentette ki Járai Zsigmond jegybankelnök a parlamentben.
Járai Zsigmond szerint az infláció idei növekedéséért a jegybank nem tehető felelőssé. Az MNB az EU jegybankjaitól elvárható, korrekt módon működik. A 2002-ben az MNB ellen megindított politikai és egyéb támadások megrendítették a befektetők bizalmát.

A hitelesség romlásához hozzájárultak a jegybank és a kormány között kötött rossz kompromisszumok is - mondta Járai Zsigmond.

Egymásra mutogatás

Az elnök szerint az éves átlagos infláció 2004-ben 7,0 százalék körül alakul, 2005-ben pedig 4,0-5,0 százalékra mérséklődhet az ütem. Járai szerint az idei inflációgyorsulást kizárólag az év eleji adóemelések okozták.

A magyar 11,0 százalékos jegybanki alapkamat oka, hogy az EU-tagállamok közül jelenleg Magyarországon a legmagasabb az infláció. Véleménye szerint a magas kamat tükrözi a piaci bizonytalanságot is. A kamatvágáshoz az államháztartás stabilitása és hiányának csökkentése szükséges.

Délelőtt Draskovics Tibor pénzügyminiszter azt nyilatkozta, hogy "Magyarországon sajátos helyzet alakult ki: erős keresletszűkítés jellemzi a költségvetést, erős az árfolyam és Európában itt a legmagasabb a kamatszint, ami erős szorítást jelent a gazdaságnak. A kérdés az, hogy nem túl erős-e, és ezt figyelembe véve a 4 százalék körüli gazdasági növekedés fantasztikus teljesítmény".

A pénzügyminiszter szerint "továbbra is értehetetlen, hogy a jegybank-elnök miért beszél 6 százalék feletti államháztartási hiányról jövőre". Draskovics azt is állítja, hogy az MNB gyakran abból indul ki, hogy mi történik akkor, ha minden, amit a kormány elhatározott, nem valósul meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?