Friderika
12 °C
29 °C

Járai szerint nem a jegybank tehet az inflációról

2004.09.21. 13:11
A 2002-ben az MNB ellen megindított politikai és egyéb támadások megrendítették a befektetők bizalmát - jelentette ki Járai Zsigmond jegybankelnök a parlamentben.
Járai Zsigmond szerint az infláció idei növekedéséért a jegybank nem tehető felelőssé. Az MNB az EU jegybankjaitól elvárható, korrekt módon működik. A 2002-ben az MNB ellen megindított politikai és egyéb támadások megrendítették a befektetők bizalmát.

A hitelesség romlásához hozzájárultak a jegybank és a kormány között kötött rossz kompromisszumok is - mondta Járai Zsigmond.

Egymásra mutogatás

Az elnök szerint az éves átlagos infláció 2004-ben 7,0 százalék körül alakul, 2005-ben pedig 4,0-5,0 százalékra mérséklődhet az ütem. Járai szerint az idei inflációgyorsulást kizárólag az év eleji adóemelések okozták.

A magyar 11,0 százalékos jegybanki alapkamat oka, hogy az EU-tagállamok közül jelenleg Magyarországon a legmagasabb az infláció. Véleménye szerint a magas kamat tükrözi a piaci bizonytalanságot is. A kamatvágáshoz az államháztartás stabilitása és hiányának csökkentése szükséges.

Délelőtt Draskovics Tibor pénzügyminiszter azt nyilatkozta, hogy "Magyarországon sajátos helyzet alakult ki: erős keresletszűkítés jellemzi a költségvetést, erős az árfolyam és Európában itt a legmagasabb a kamatszint, ami erős szorítást jelent a gazdaságnak. A kérdés az, hogy nem túl erős-e, és ezt figyelembe véve a 4 százalék körüli gazdasági növekedés fantasztikus teljesítmény".

A pénzügyminiszter szerint "továbbra is értehetetlen, hogy a jegybank-elnök miért beszél 6 százalék feletti államháztartási hiányról jövőre". Draskovics azt is állítja, hogy az MNB gyakran abból indul ki, hogy mi történik akkor, ha minden, amit a kormány elhatározott, nem valósul meg.