Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Járai jegybankelnök bírálta a kormányt

2001.12.06. 08:59
Veszélyes intézkedésekként jellemezte Járai Zsigmond jegybankelnök, az Orbán-kormány volt pénzügyminisztere a kabinet gazdaságélénkítő lépéseit egy üzleti ebéden.
A Nemzeti Bank első embere az amerikai kereskedelmi kamara (AmCham) által szervezett eseményen fogalmazott így - írja a Világgazdaság. "A költekezés nagyobb, mint eredetileg terveztük, de ma még nincs ok az aggodalomra" - tette hozzá a bankár. Járai ugyanakkor leszögezte, hogy "ez nem mehet túl sokáig így, talán még egy fél évig". Vagyis nagyjából az országgyűlési választások időpontjáig.

Egyedül nem megy

A Nemzeti Bank elnöke aláhúzta, hogy a kormány egyedül nem képes a gazdaság stimulálására. A Reuters hírügynökség az elhangzottakat úgy értelmezte, hogy Járai szerint a kormány költségvetési politikája rombolja a gazdasági egyensúlyt. Varga Mihály pénzügyminiszter a Világgazdaság kérdésére nem kívánta kommentálni Járai szavait.

Nem pörgetnék túl

A nagy nemzetközi pénzügyi intézmények korábban hasonló véleményt fogalmaztak meg. Az OECD legutóbbi országelemzésében a túlzott állami támogatások veszélyeit emelte ki. A Nemzetközi Valutaalap pedig a Széchenyi plusz elnevezésű gazdaságfelpörgető csomagterv kapcsán jegyezte meg, hogy túlzottnak tartja a költségvetési élénkítés mértékét.