Piroska
-2 °C
5 °C

Még mindig sok a pénz a jegybankban

2004.04.21. 10:58
Kapcsolódó cikkek (1)
Az előző napok erősödése után tovább javít árfolyamán a forint. A bankok több pénzt helyeznek el a jegybankba letétre, mint amire a piac számít.
Az előző napi erősödés után kedden tovább javított árfolyamán a forint. Az euró ugyan napközben 249 és fél forint alatt is járt, de az uniós fizetőeszköz végül több mint egy forinttal az előző napi árszint alatt, alig valamivel 250 forint felett fejezte be a hivatalos kereskedést.

A dollár piacán komoly élénkülést hozott, hogy az euró látványosan gyengült a nemzetközi piacokon az amerikai devizával szemben. A kurzus nálunk közel 2 forinttal erősödött, és délután már a 211 forintos szint közelében váltották a bankok a dollárt.

Több pénz

A tegnapi jegybanki aukció után sem csökkent a likviditásszűke a forintpiacon. A bankok a lejáró 241,5 milliárd forintnál ugyan kevesebbet, mintegy 197 milliárd forintnyit helyeztek el a jegybankban két hétre, de még ez is jóval több, mint amire a piac számított. A teljes állomány így is mintegy 353 milliárd forintot tesz ki.

Az overnight kamatok mintegy negyed százalékponttal, 12 és fél százalék közelébe emelkedtek. Lassult a hozamcsökkenés üteme a másodlagos állampapírpiacon. A referenciahozamok ezúttal csupán 1-6 bázisponttal mérséklődtek, míg a leghosszabb, 15 éves futamidőre nem is változott hétfőhöz képest az érték.

Mérsékelt siker övezte a 3 hónapos futamidejű diszkontkincstárjegyek tegnapi ÁKK-aukcióját. A felajánlott 35 milliárd forintos mennyiségre 67 milliárd forint értékben érkeztek vételi ajánlatok az elsődleges forgalmazóktól. Az átlaghozam 11,66 százalék lett, ami jóval magasabb, mint a terminhez tartozó másodpiaci szint. Az elfogadott legalacsonyabb hozam 11,40 százalék, a legmagasabb 11,70 százalék volt.