Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Kárpótlásijegy-számtan

2002.01.24. 10:04
A kárpótlásijegy-beváltás alapkérdése - amelyben maguk az illetékesek sem tudtak dűlőre jutni -, hogy mekkora az a jegymennyiség, amely még beváltásra vár. Megfigyelők szerint a probléma végleges rendezésére az eddigi privatizációs bevételek fél százalékának megfelelő összeg is elegendő lenne.
Az ÁPV két és fél évvel ezelőtti adatai szerint - azóta gyakorlatilag nem volt újabb kibocsátás - a belföldi kárpótoltak 111, a külföldiek 31 milliárd forint címletértékű jegyre szóló határozatot kaptak, ám 9,2 milliárd forint címletértékű jegyet, illetve jegyutalványt nem vettek fel.

Megy a jegy vándorútra

A ténylegesen felvett 133, illetve a Központi Kárrendezési Iroda (KKI) valamivel későbbi és talán eltérő metodikájú, valószínűleg pontosabb adatai szerint 141 milliárd forintnyi jegy túlnyomó része már visszakerült az államhoz. Az ÁPV és jogelődjei pályázatok és jegycserék során mintegy 126 milliárd forintnyi jegyet vontak be. Igaz, ebből 5,1 milliárdot önkormányzatoknak ki is adtak, amely szintén piacra került.

Állami földek árverése során 7,4 milliárd forintnyi jegyet vontak be, életjáradékra több, mint 5 milliárdot váltottak be.

Az eddigi nyilvános kárpótlási jegy-részvény cserék során az állam 1998 nyaráig 47 milliárd 180 millió forint címletértékű jegyhez jutott. Ehhez járult a 2001. januári Antenna-csere során bevont 310 millió.

7 milliárd forint címletértékű jegy lehet a piacon

A teljes felhasználás egyébként az összes privatizációs eredetű bevétel 14 százalékára rúgott. Eszerint a KKI adatait figyelembe véve kevesebb mint 7 milliárd forint címletértékű jegy lehet kint a piacon, ám ebből le kell vonni az elkallódott, megsemmisült, külföldön lappangó jegyek milliárdos címletértékű tömegét.

Mivel összesen több mint 1,8 millió határozatot váltottak be, a töredék jegyek száma is jelentős lehet. A jegycserék többségénél a 10 ezer alatti mennyiséget nem lehetett felhasználni, így ha átlagosan csak minden ötödik kárpótoltnál számolunk 4 ezer forintnyi maradékkal, az is csaknem másfél milliárd forintnyi jegyet jelent.

Az eddigi privatizációs bevételek fél százalékára rúghat

Az el nem kallódott, birtokosaik által befektetésként számon tartott jegyek túlnyomó többsége a BÉB Rt. trezorjaiban pihen. Ezek mennyiségét megbízható források 2000 közepén címletértéken 2,5-2,6 milliárd forintra becsülték, így egy esetleges jegybeváltás - még ha az alanyi kárpótoltak jelentős részét meg is mozdítja - aligha érinthet 4-5 milliárd forintnál nagyobb mennyiséget.

Mivel a jegy névértéke 1994. december 31-e óta - akkor szűnt meg a kárpótlási jegy kamatozása - 1742 forint, ez névértéken 7-8,5 milliárd forintot jelenthet. Ez az összeg az eddigi mintegy 1620 milliárd forintos privatizációs bevételek éppen fél százalékára rúg.