Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Újabb váratlan kamatcsökkentés

2004.05.03. 14:34
A várakozásokkal ellentétben csökkentette a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank. A Monetáris Tanács döntése értelmében 50 bázisponttal csökkent a kamat mértéke.
A Monetáris Tanács hétfői ülésén a gazdasági és pénzügyi folyamatokat áttekintve, 12,00 százalékról 50 bázisponttal 11,50 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatlábat - tette közzé honlapján az MNB.

A Monetáris Tanács továbbra is úgy értékeli, hogy a magyar gazdaság kockázati megítélése az elmúlt hónapokban javult - indokolta a döntést a jegybank. Ez lehetővé teszi a korábban kialakult magas kamatfelár csökkentését.

Későbbre várták

A pénzügyi piac szereplői nem számítottak a kamat csökkentésére. Az elemzők úgy gondolták, a Magyar Nemzeti Bank kivárja a május 11-ei inflációs adatokat.

A Napi Online által megkérdezett elemzők csak a hónap második felében számítottaka csökkentésre. Barcza György, az ING Bank elemzője szerint a jegybank eddigi politikája nem változott, azaz továbbra is a piaci lehetőségekhez képest csökkent kamatot a Monetáris Tanács, márpedig a múlt hét végi kilengésből hamar visszaerősödő forint egyértelműen jelezte egy újabb kamatcsökkentés létjogosultságát. Barcza a mai lépés fényében tartotta érthetetlennek, miért nem csökkentett már korábban nagyobb mértékkel kamatot az MNB.

Vojnits Tamás, az OTP Bank elemzője szerint az uniós csatlakozás is szerepet játszott a mai kamatcsökkentésben, ám ami ennél jóval fontosabb: a kamatvágás utalás lehet arra, hogy a két hét múlva megérkező inflációs jelentés kedvezőbb lesz, mint amire a piac jelenleg számít. A mai naptól a kötelező tartalékrátára fizetett kamat is megegyezik az alapkamattal.

Nyeste Orsolya, a Postabank szakembere szerint mindenképp meglepetés volt az időzítés, mivel a múlt héten a feltörekvő piacok mindegyikén - így a magyar piacon is - komoly árfolyamingadozások mutatkoztak, így inkább csak az inflációs jelentés után várta volna a kamatvágást. Az elemző szerint az MNB kamatpolitikája változást mutat, hiszen eddig csak jelentős forinterősödés után vállalkozott hasonló lépésre a Monetáris Tanács, míg az utóbbi két hétben semmiféle hasonló tendenciát nem mutatott a hazai fizetőeszköz jegyzése.

Bátortalanul

A jegybank a márciusban két lépésben 0,25-0,25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot, így az 12,5 százalékról 12 százalékra csökkent. Az óvatos csökkentést akkor a monetáris tanács azzal indokolta, hogy a magyar gazdaság konjunkturális feltételei és egyensúlyi mutatói párhuzamosan javultak az elmúlt hónapokban. A kedvező makrogazdasági folyamatok, az egyensúly irányába tett kormányzati lépések pedig hozzájárultak a gazdaságpolitika iránti bizalom erősödéséhez.

A Magyar Nemzeti Bank november végén azonnali hatállyal 300 bázisponttal 9,5 százalékról 12,5 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Az indoklás szerint a megelőző hetekben a forintárfolyam számottevő mértékben gyengült, az állampapír-hozamok pedig jelentősen emelkedtek.