Viola
-5 °C
-2 °C

PM: a vártnál alacsonyabb lesz a növekedés

2003.09.10. 13:53
Három százalék körüli GDP növekedésre számít a Pénzügyminisztérium közzétett gyorsjelentésében. Az összállítás megállapítja, hogy tovább romlott a GDP szerkezete és romlott az ország versenyképessége. Ennek ellenére a térségben magasnak számít a gazdasági növekedés.
Amennyiben a külső konjunktúra az év hátralévő részében sem javul érezhetően, a GDP idei várhatóan 3-3,5 százalék közötti növekedési üteme a sáv alsó határához lesz közelebb - áll a Pénzügyminisztérium legfrissebb gyorsjelentésében. Az összeállítás a gazdaság teljesítményének mérséklődését, továbbra is a kedvezőtlen külpiaci feltételekkel okolja.

Hozzáteszik, hogy Magyarország főbb kereskedelmi partnereinek GDP-növekedése is lassult, sőt egyes országokban negatívba fordult, így nemzetközi összehasonlításban továbbra is magasnak számít a magyar gazdasági növekedés.

Romlott a GDP szerkezete

A GDP szerkezete az idén az első negyedévben tovább romlott: a kedvezőtlen külgazdasági folyamatok mellett a beruházások is csökkentek, így a növekedést már csak a fogyasztás húzta. A PM az év hátralévő részében sem számít a lakossági fogyasztási dinamika jelentős lassulására, sőt a negyedik negyedévben gyorsulást feltételeznek.

A monetáris folyamatokat elemezve az összeállítás kiemeli, hogy a jegybank második, két százalékpontos kamatemelésének hatására szeptember elejére a forint árfolyama az MNB által szükségesnek tartott 250-260 forint/euró sávban stabilizálódott. A PM szerint ebben a tartományban mozgó árfolyam ad egyszerre esélyt a dezinfláció folytatásának és a versenyképesség megőrzésének, illetve javításának.

Romlott a versenyképesség

Az összefoglaló megállapítja, hogy a magyar gazdaság néhány évvel ezelőtt nemzetközi összehasonlításban is kedvezőnek tekinthető versenyképessége 2001-2002-ben romlott és a feldolgozóipari fajlagos munka költség index alapon számított mutató szerinti versenyképesség az idén az első negyedévben az 1995. azonos időszaki szintre zuhant vissza.

Az idei költségvetés az államadósság csökkenő növekedését és a deficit mérséklését célozta meg - áll a gyorsjelentésben. Ennek alapján a nettó finanszírozási szükségletet 832 milliárd forintban határozta meg. Az Államadósságkezelő Központ számításai szerint az államháztartás nettó finanszírozási igénye a tervezettnél 65 milliárd forinttal magasabb, 897 milliárd forint lesz az év végére. A gyorsjelentés szerint összességében az idén az első nyolc hónapban az államháztartás finanszírozása kiegyensúlyozott volt, egyedül januárban jelent meg jelentős túlfinanszírozás illetve júniusban alulfinanszírozás.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!