Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

2006 a csúcsborok születésének éve lehet

2006.07.31. 08:15
A legjobb évjáratokkal vetekedő borok kerülhetnek palackba idén a "szőlőbarát" időjárásnak köszönhetően, a neves borászok (Kamocsay, Szeremley) szerint akár kiemelkedő minőségű szőlőtermés is beérhet a dűlőkön. Az ország területén leszüretelhető mennyiség valószínűleg nem tér el lényegesen a korábbi évek átlagától. A borászok már nem is annyira az időjárástól, mint inkább a tőkék kivágását előíró uniós rendelkezésektől és a forintárfolyam alakulásától tartanak.

Akár kiemelkedően jó minőségű szőlőtermés is lehet az idén Kamocsay Ákos, a Hilltop Neszmély Rt. főborásza szerint. A mostani meleg kissé késleltetheti az érést, a minőséggel azonban előreláthatóan nem lesznek gondok - véli a főborász. Hasonlóképpen vélekedik Kovács Tibor borász, a szekszárdi Szent Gaál Pincészet tulajdonosa is, aki hangsúlyozza, hogy a sok napsütés jót tesz a szőlőnek, a bornak. Ilyenkor ritkábban kell permetezni, mint általában. Kiemelkedő évjáratok szárazság, sok napsütés után szoktak készülni, különösen Magyarországon.

Korai szüret

Ilyenkor előrejöhet a szüret időpontja is, bár e tekintetben bizonytalansági tényező még az augusztusi időjárás, hiszen ha sok eső esik, az módosíthatja az érési folyamatot. Szeremley Huba badacsonytomaji szőlősgazda úgy fogalmaz: az öreg Isten már megtette a kötelességét eddig, megtett mindent azért, hogy minél jobb idő legyen. A jó minőség érdekében már csak a gazdáknak van tehát dolguk, de mostanában viharfelhők gyülekeznek a fejük fölött. A szőlők 20 százalékát például ki kell vágniuk az EU borreformja kapcsán. Ez 16 ezer hektárt jelent, pedig 1990 és 2004 között 12 ezer hektárt sikerült felújítani, illetve telepíteni. Tavaly 5 ezer hektárt már kivágtak, szintén uniós támogatások kapcsán.

Még ennél is nagyobb gondot okozhat azonban a forint esetleges újabb gyengülése, a szőlészek-borászok ugyanis minden munkájukhoz szükséges anyagot importálnak. További probléma a kézi munkaerő költségének drasztikus növekedése. Ezeket együtt a magyar szőlészek, borászok már nem bírják el, de nem bírja el a világpiac sem - véli a szőlősgazda, aki szerint a nem a földhöz köthető tételek sokkal inkább befolyásolják az ágazatot, mint a szőlő vagy a bor idei minősége.

Szép a chardonnay

A csúcstermelők a minőséggel tehát elégedettek, és az lehet a többi szőlész is. Mivel téli-tavaszi fagyok az idén sehol sem voltak, a szőlő termésmennyiség-megoszlása nagyjából azonos a borvidékek között. Jelentősebb eltérésre sehol sem kell számítani, árnyalatnyiakat a szőlő virágzásakor a növény által átélt időjárás okozott. A szőlők minősége jónak értékelhető, az említett virágzáskor bekövetkezett gondok csak egyes fajták esetében voltak. A világfajták, például a chardonnay pedig most kifejezetten szépek.

Az utóbbi időszakban valamelyest "behozta" a növény a hűvös, csapadékos, fényszegény tavasz miatti lemaradását is. Gondokat esetleg a növény-egészségügyi problémák okozhatnak még a szőlőkben: a közelmúltbeli hatalmas záporokkal, jelentős páratartalommal és magas hőmérséklettel járó időszak ugyanis kedvezett a kártevőknek. Ilyen helyzetben különösen fontos a növényvédelem szerepe: ha valaki nem megfelelő növényvédelmi technológiát alkalmaz, akkor sokat kockáztat. A szőlőre különben van kereslet, jelentős készletek nincsenek, különösen bizonyos kurrens fajtákra alakulhat ki majd érdemi keresleti piac.

A mennyiség is jónak mondható. Idén a tavalyi becslésnél mintegy 100 ezer tonnával több, a 2004-ben várthoz képest viszont 150 ezer tonnával kevesebb, körülbelül 500-550 ezer tonna szőlőtermés prognosztizálható a legfrissebb termésbecslések szerint. Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) főtitkára ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a borvidékekről egymás után érkeznek hírek, amelyek az előzetes termésbecslésben szereplő mennyiségekhez viszonyítva további csökkenést jeleznek. Ennek két oka van. Az egyik a heves viharok és a jégkár, a másik pedig a növény-egészségügyi problémák felerősödése. A HNT-nél a fentiekre figyelemmel úgy vélik, hogy a becsült 550 ezer tonnás felső határnál vélhetően kevesebb lesz a termés.

A HNT adatai szerint mindenesetre tavaly 2,9 millió hektoliter bor készült a végül leszüretelt 448 ezer tonna szőlőből, szemben a 2004-es 5,2, illetve a 2003-as 3,88 millió hektoliterrel. Borból idén is körülbelül 3,8 millió hektoliter várható. Tavaly különben jelentősen túlbecsülték a szőlőtermést, ugyanis sokkal lazább, így kisebb súlyú fürtök voltak a tőkéken. A múlt évi prognosztizált és végleges szőlőtermés közötti eltérést az is okozhatja, hogy a HNT-nél a rendelkezésükre álló adatok alapján 82 ezer hektár szőlőültetvény-területtel számolnak, szemben a KSH által nyilvántartott 93 ezer hektárral.