Gusztáv
-4 °C
1 °C

Érdemes lesz sörről borra váltani

2005.12.28. 12:41
Januártól a kőolaj és a kőolajtermékek kivételével minden termék jövedéki adója változik. Az adótételek a legtöbb esetben - részben az áfacsökkentés ellensúlyozása érdekében - számottevően emelkednek. A bioüzemanyagok után az ideinél több adót lehet majd visszaigényelni, és szabályos lesz a használt sütőolajból készült biodízel is.
A szőlőből készült bor kivételével minden alkoholtermék jövedéki adója olyan mértékbe emelkedik, hogy ellentételezze az áfakulcs csökkenését - közölte a vám- és pénzügyőrség. A cigeratták ára nemcsak ennyivel, hanem - az uniós elvárások miatt - további 7,5 százalékkal emelkedik.

Harminc százalékos adóemelés

A tömény szeszesitalok jövedéki adója 1 liter tiszta (100 százalékos alkoholtartalmú) szeszre vonatkozóan 2206 forintra nő az eddigi 1920 forintról (ez 14,9 százalékos növekedés). A bérfőzési szeszadó is emelkedik, ugyancsak 14,9 százalékkal. Így az évi legfeljebb 50 literes főzetésére vonatkozó kedvezményes adókulcs 960 forintról 1103 forintra nő 1 liter 100 százalékos szeszre vetítve.

A sör adómértéke 420 forintról 505 forintra emelkedik, ami több mint 20 százalékos növekedést jelent. A pezsgő esetében az 1 literre jutó adó az eddigi 91,20 forintról 114 forintra emelkedik, ez már 25 százalékos adóemelés. A köztes alkoholtermékek (vermutok) adója 33 százalékos növekedéssel 176 forint lesz az eddigi literenkénti 132,20 forint helyett.

Nem változik, marad literenként 80 forint a gyümölcsből készülő egyéb borok adómértéke, a szőlőbor adómértéke viszont az eddigi literenkénti 8 forint helyett 0 forint lesz. Ezzel egyidejűleg egységes szabályozást vezetnek be a borászati adóraktárakra, ez az egyszerűsítés az engedélyezésre, az elszámolásra és az adóbevallásra vonatkozik. Egyszerűsödik a pincekönyvek hitelesítésének rendje is, az eddigiektől eltérően már nem az adóraktári engedélyt kiadó vámhatóság, hanem a helyi vámhivatalok fogják ezt a feladatot végezni.

Még így is kevés a cigi adótartama

A cigaretta esetében az áfakulcs csökkenés jövedéki adóban való ellentételezésén felül további, mintegy 7,5 százalékos jövedéki adótartam emelkedésre is sor kerül. A cigaretták jövedéki adója azonban még mindig nem éri el az EU által meghatározott minimumszintet, így a jövőben további adóemelésre lesz szükség - közölte a VPOP.

A finomra vágott fogyasztási dohány jövedéki adója az áfakompenzáción felül 7,9 százalékkal nő. Az eddigi 3625 forint helyett 4170 forint lesz egy kiló dohány adója, így egy csomag (40 gramm) cigarettadohány után 2006. évben legalább 166,80 forint jövedéki adót kell fizetni. Az egyéb fogyasztási dohány adómértéke 2006. január 1-jétől az áfa-kompenzáción felül 4 százalékkal emelkedik.

Biodízel sütőolajból

Januártól növekszik az a mennyiség, amely után adóvisszaigénylés érvényesíthető bioüzemanyagok használata esetén. A kőolaj-finomító fogalma kiegészül, ott már nemcsak ásványolaj-előállítás végezhető, hanem bioetanol és biodízel üzemanyagba keverése is. Változik a biodízel fogalma is, mely szerint az előállítás "észterezés" helyett "átészterezéssel" végezhető. Ezáltal biodízel használt sütőolajból is előállítható.

Annak érdekében, hogy a gyártók mind nagyobb arányban használjanak biokomponenst az üzemanyagokban, 2007. július 1-jétől a motorbenzinre, 2008. január 1-jétől a gázolajra alacsonyabb adót csak abban az esetben lehet felszámítani, ha az üzemanyag biokomponenst is tartalmaz.<>

Változik az üzemanyag-adalékok importálásával kapcsolatos szabály is, íg az üzemanyag-adalék és a biodízel, kiszereléstől függetlenül megfigyelt termék, s így az importálásnak minden esetben feltétele a jövedéki engedély. Az importált üzemanyag-adalék és biodízel után fizetendő jövedéki adó mértékét a vámhatóság az importáláskor határozattal állapítja meg, tehát belföldre harmadik országból e termékek csak adózott formában kerülhetnek.

Szigorúbb üzletbezárási szabályok

Az új szabályozás a nagykereskedőre is kiterjedően mondja ki, hogy üzlethelyisége (telephelye) az adójegyre, zárjegyre, hivatalos zárra vonatkozó rendelkezések megsértése mellett minden egyéb olyan esetben is bezárható, amikor a készleten lévő jövedéki termék eredetét, származását nem tudja hitelt érdemlően igazolni.

A kiskereskedő üzlethelyisége többszöri jogsértés esetén akár már 60 napra is bezárható lesz. További szigorítás, hogy a helyiséget (telephelyet, üzlethelyiséget) akkor is be kell zárni, ha az igazolatlan eredetű, adózása alól elvont, adójegy, zárjegy nélküli jövedéki termék mennyisége nem éri el a kereskedelmi mennyiséget.