Valér
4 °C
8 °C

Cigi, szesz, üzemanyag: 12 milliárdnyit foglaltak le

2006.02.14. 09:35
Egyre nagyobb figyelmet szentel a vám- és pénzügyőrség a jövedéki termékek ellenőrzésének. Az állami bevételek egytizedét adja a jövedéki adó, így tavaly 37 százalékkal növelték az ellenőrzések számát. Összesen 12,1 milliárd forintyi árut foglaltak le, főként cigarettát.
A büdzsé adóbevételeinek több mint tizedét teszik ki a jövedéki adóból befolyó összegek, a 2005-ös elő-irányzat mintegy 672 milliárd forint volt, aminek 99,76 százalékát szedte be a vám- és pénzügyőrség. A bevételeken fokozott intenzitással őrködött az elmúlt évben a hatóság, a jövedéki ellenőrzések száma (61,1 ezer) több mint 37 százalékkal emelkedett 2004-hez képest. Ez 44,1 milliárd forintnyi adókötelezettséget érintett, vagyis ennyi volt a feltárt esetekben az elkövetési érték, 4,6 százalékkal több, mint 2004-ben.

A lefoglalt áruk értéke azonban 64,2 százalékkal nőtt tavaly, 12,1 milliárd forintra. Ennek legnagyobb részét a cigaretta tette ki, közel 1,4 millió karton dohányterméket foglalt le 2005-ben a vámhatóság, ami több mint 50 százalékkal haladja meg az előző évben ténylegesen lefoglalt cigaretta mennyiségét.

Az üzemanyagokkal kapcsolatos csaknem 1100 ellenőrzés során több mint 35 millió forint értékű gázolajat és benzint foglaltak le, az alkoholtermékek esetében pedig a közel 1700 elkövetőnél 63 millió forint értékű terméket találtak a vám- és pénzügyőrök.

Mindhárom termékkategória esetében jelentős előrelépést hozott a mozgó laboratóriumok fokozott bevetése 2005-ben (korábban a mintavételek 22 százaléka származott jövedéki területről, tavaly már 78 százaléka). Az üzemanyagárak emelkedése nyomán jelentősen megugrott feketekereskedelmet érezhetően sikerült visszaszorítani az ukrán határszakasz közelében - véli a VPOP. Ez többek között a tavaly októberi Bereg 2005 fedőnevű akcióhoz köthető: minden, az ukrán szakaszon belépő járművet ellenőrzött a hatóság, ami lelassította ugyan a határforgalmat, ám a környékbeli benzinkutak forgalma ugrásszerűen, három-ötszörösére nőtt.

Sipos Jenő, a VPOP szóvivője szerint az akció utáni időszakban emelkedett a feketén beszerezhető cigaretta ára. A mozgó laboros ellenőrzéseket idén is a 2005-ben megszokott intenzitással folytatja a vámhatóság, a tavaszi időszakban azonban nemcsak az eddig kiemelt, északkelet-magyarországi területeken, hanem az ország középső és déli részén is. A mobil laboratóriumok lehetővé teszik, hogy egyazon elkövető több telephelyén egyidejűleg csapjanak le az ellenőrök.

Erős kontrollra számíthatnak az egyéb cikkeket árusító kiskereskedők is, főként a piaci árusok. Az adóhatóság és a vámhatóság szakmai együttműködésének köszönhetően tavaly év elejétől már nemcsak az operatív ellenőrzésekre, hanem egyes adónemekkel - kiemelten az áfával - kapcsolatos ellenőrzésekre is kiterjed a fináncok jogköre. Ez alapján 2005-ben csaknem 12 ezer esetben végzett önálló, operatív jellegű (próbavásárlás, árueredet-vizsgálat) ellenőrzést a hatóság. Ezek 16 százalékát követte hatósági eljárás, melyek során közel 50 millió forintnyi mulasztási bírságot szabtak ki és 26 esetben zárattak be üzletet.

A két hatóság együttes ellenőrzései úgynevezett rapid csoportokban - három adóellenőr és egy pénzügyőr - történnek. Az ilyen csoportok tavaly 1225 esetben ellenőriztek, amelyek közel negyedében indítottak eljárást több tíz millió forint értékű igazolatlan eredetű áru miatt.