Nándor
3 °C
16 °C

Emelkedhet a bor és a cigi ára

2003.09.10. 13:27
Két és félszeresére emelkedhet a bor jövedéki adójának mértéke, illetve 27 százalékkal nő a dohánytermékek adója - áll a Világgazdaság értesülése szerint a Pénzügyminisztérium tervei között. Mindkét ágazat szereplői ellenzik a javaslatot.
Nem ért egyet a jövedéki adó emelésével az ágazati szereplőket tömörítő Hegyközségek Nemzeti Tanácsa - nyilatkozta az Indexnek Urbán András főtitkár. A Pénzügyminisztériumi tervek szerint két és félszeresére nőne a bor adóterhe, így áremelésre lehet számítani.

Ötről 12 forint

A Világgazdaság értesülései szerint a Pénzügyminisztérium a mai 5-ről 12 százalékra emelné a bor jövedéki adóját 2004 januárjától. Szakértők szerint az adó emelése pusztán az állami bevételek növelésére irányuló törekvések miatt került napirendre a pénzügyi tárcánál.

A költségvetés - hárommillió hektoliter körüli belföldi fogyasztást feltételezve - az ötforintos literenkénti jövedéki adóval eddig mintegy 1,5 milliárd forintnyi éves bevételre tett szert. Ez az emeléssel a jövő évtől 3,5-3,6 milliárd forintra emelkedne - írja a napilap.

Drágulnak az olcsó borok

A jövedéki adó emelése mellett sajtóhírek szerint a legfelsőbb áfakulcsot nem csökkenti a kormány 25-ről 23 százalékra. Így kétszeresen is sújtják a bortermelőket, és rajtuk keresztül a vásárlókat.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szerint az emelés az olcsó borokat sújtaná, így azoknak mindenképpen nőne az ára. Az adóemelés azért sem elfogadható, mert az adó így az átlagos nyereség fölé emelkedne - közölte Urbán András.

A szervezetet egyébként hivatalosan nem keresték meg a tárcától, pedig az ágazatot érintő kérdésekben ez előírás lenne.

Romlanak a versenyesélyek

Az emeléssel a bortermelők EU-csatlakozás utáni versenyképességén is rontanak, mert az unióban zömmel alacsonyabb az adóteher a borokon. Franciaországban például nyolc forint az adó, de a termelők ennek 90 százalékát visszakapják marketing célokra. Mi pedig azért küzdünk, hogy 50 százalékot visszakapjunk az államtól - mondta a főtitkár.

Más uniós tagországokban, például Olaszországban és Spanyolországban nincs adó a borokon.

Mésfél év alatt 80 százalékos emelés

A bortermelők mellett a dohányipart is érinti a jövedéki adó emelése. Szakértők szerint 15-20 százalékos forgalomcsökkenéshez és ezzel együtt 30 milliárd forint adóbevétel-kieséshez vezethet, ha a pénzügyi tárca 27 százalékkal emelné a dohányipari termékek jövedéki adóját.

Ha a terveket elfogadja a kormány, akkor a 2002 augusztusa és 2004 januárja közötti mindössze másfél évben a dohánytermékek adója 80 százalékkal emelkedne. Ez azonban nem szolgálja a stabilitást és kiszámíthatóságot - nyilatkozta a Világgazdaságnak Patai András, a Magyar Dohányipari Szövetség elnöke.

Mivel a kormány ma tárgyal első körben az adótörvényekről, az Index megkeresésére nem tudtak információt adni a Pénzügyminisztériumban.