Auguszta
-4 °C
2 °C

Járai szerint lemaradhatunk az euróról

2005.04.06. 14:28
A jegybank elnöke optimista az inflációval kapcsolatban, és a tervezettnél kisebb értékeket is elképzelhetőnek tart. Járai Zsigmond ugyanakkor komoly reformokat sürgetett az euró bevezetése érdekében.
Járai szerint az euró 2010-es bevezetéséhez azonnal el kell kezdeni a gazdasági reformokat, nem lehet várni a választások utánig - adta hírül az MTI. Ha 2010-ben be akarjuk vezetni az eurót, azonnal el kell kezdeni a gazdasági reformokat - jelentette ki a jegybank elnöke.

Elmaradt reformok

Járai egy sajtóbeszélgetésen úgy vélekedett, a gazdaságban az utóbbi időszakban egy csöndes időszak zajlott, a külgazdasági körülmények kifejezetten jók voltak Magyarország számára. Ez az időszak jó lehetőséget kínált volna arra, hogy megkezdődjenek a reformok, de ezt elmulasztották. Ha csak a választások után kezdődnek meg reformok, az már késő lehet az euró 2010-es bevezetéséhez.

Teljesülhet az inflációs célkitűzés, az infláció 2005-ben a tervezett négy százalék helyett 3,6 százalék körül alakulhat. A Magyar Nemzeti Bank előrejelzése alapján 2006-ban az infláció 3,5 százalék alá csökkenhet, az euró bevezetése előtti években, 2008-2009-ben még ennél is alacsonyabb lehet. Járai szerint az infláció leszorítása nem "túlerőltetett", négy év alatt egy folyamatos és arányos csökkenés valósult meg.

A GKI Gazdaságkutató Rt. előrejelzése szerint az infláció év elején mélypontra süllyedt, annál jobb eredményre már nem lehet számítani. Mint azt megírtuk, tanulmányuk szerint az infláció januárban és februárban egyaránt markánsan, a decemberi 5,5 százalékról 4,1 illetve 3,2 százalékra mérséklődött. Ezt az év során várhatóan némi emelkedés követi, de az infláció az év egészében és az év végén is 4 százalék alatt marad. Az idén februári inflációs adat egyébként olyan kedvező volt, amilyenre 1981 januárja óta nem volt példa.