Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lehet, hogy juh az olcsó bolti bárány

2008.03.19. 08:09
A forintgyengülés és a költségek növekedése elviszi a juhtenyésztők idei húsvéti szezonból származó nyereségét, ami az európai, elsősorban az olasz keresletből adódna - mondta Bátor Árpád, a Juh Terméktanács elnöke.

A gazdák helyzetét az is nehezíti, hogy a tavalyi száraz nyár miatt elhúzódott a fedeztetés, ráadásul az idén korán van a húsvét, kevesebb az exportra vihető pecsenyebárány. A tenyésztők 160-200 ezer élő bárányt exportálnak, nagyobbrészt fiatalabb, tejes bárányt.

A pecsenyebárány ára tavalyhoz képest mintegy 10 százalékkal, 3 euróra emelkedett, a tejes bárány kilójáért továbbra is 3,4 eurót adnak a felvásárlók. A hazai boltok kínálatában több megtévesztő fagyasztott báránytermék is feltűnt - ami rontja a hazai termelők megítélését is -, az angolszász országokban, köztük a nagy exportőr Új-Zélandon és Ausztráliában ugyanis mást értenek bárányon, mint Magyarországon.

Nálunk a két-három hónapos, hizlalt jószágot árulják bárányként, a szinte költségmentes ridegtartásra berendezkedett országokban viszont az egy-két éves, de nagyjából ugyanakkora súlyú állatot is ide számítják. Ez ellen alig lehet tenni, mivel az uniós szabályozás szerint sem egyszerű a besorolás: az EU-ban csak a 45 kiló fölötti állatot nevezik juhnak, ez alatt különböző báránykategóriák vannak - mondta Süth Miklós, az FVM szakállamtitkára, országos főállatorvos.

Húsvétig a Kikelet akció ellenőrzései során a bárányhúsra is nagy figyelmet fordítanak, a fogyasztók pedig a hús színe mellett leginkább az áruk alapján különböztethetik meg a termékeket. Ami ugyanis 600-800 forintba kerül kilogrammonként, az nem bárányhús, mert annak az ára kétezer forintnál kezdődik - közölte Hajduk Péter, a Magyar Juhtenyésztő Szövetség ügyvezető igazgatója.