Antal, Anett
16 °C
23 °C

A Jukosz mégis folytathatja egyesülését a Szibnyefttyel

2003.12.10. 11:50
A Jukosz, mint a Szibnyefty fő részvényese folytathatja a Szibnyefty által felfüggesztett egyesítést. A huzavona miatt visszaeshet az orosz olajtermelés növekedése.
Mégsincs végső döntés a Jukosz-Szibnyefty egyesülés ügyében - mondta a Jukosz pénzügyi igazgatója, Bruce Misamore szerdán Moszkvában. Utalt arra, hogy a Szibnyefty döntéseit erősen befolyásolhatja, hogy a társaság 92 százaléka jelenleg a Jukoszé. A szavazattöbbség érvényesítését csak bírósági végzéssel akadályozhatja meg a Szibnyefty vezetése, de ilyen kérelemnek eddig nincs nyoma. A Szibnyefty, az eddigi tervek szerint, december 16-án és 30-án rendkívüli közgyűlést tart -tudta meg az MTI.

Majdnem lezárt folyamat

A Szibnyefty november végén a maga részéről felfüggesztette a két vállalat tervezett egyesítését, noha az egyesítés pénzügyi zárása már megtörtént. E hét keddjén olyan hírek érkeztek, melyek szerint a Szibnyefty végleg ki akar lépni az ügyletből. A Jukosz 3 milliárd dollárral és 26 százaléknyi saját részvénnyel fizetett a Szibnyefty 92 százalékáért az egyesítés érdekében. Már csak az egyesült JukoszSzibnyefty vezetőségének megválasztása volt hátra, amikor - két hete - a Szibnyefty megkezdte a visszalépést.

Visszafogott növekedés várható

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerdán megjelent becslése szerint a Jukosz-Szibnyefty huzavona miatt jövőre napi 200 ezer hordóval kisebb lehet az orosz olajtermelés növekedése, mint korábban becsülték, egyes kapacitásfejlesztések elmaradása miatt. Az orosz olajtermelés napi 8,53 millió hordó volt októberben és napi 8,56 millió hordó novemberben.

A Jukosz szerda délelőtt 9,85 dollár volt a moszkvai értéktőzsdén, 3,43 százalékkal olcsóbb a keddi, 10,20 dolláros zárónál. Szerdán 9,80 dolláron nyitott. Ugyanakkor a Szibnyefty 2,55 dollár volt, 5 centtel drágább a legutóbbi zárónál.