Benedek
-5 °C
5 °C

Autót és mobilt kapnak a vezetők

2004.04.02. 14:56
A cégek kétharmada nyújt többletjuttatást vezetőinek - derül ki a Dimenzió Csoport kutatásaiból. A minden munkavállaló számára kínált béren kívüli juttatásoknál a leggyakrabban alkalmazott motiváló eszköz az étkezési hozzájárulás és a tömegközlekedés támogatása.
A Dimenzió Csoportnak az év első hónapjaiban készült felmérése 251 vállalat közép- és felsővezetőinek nyújtott juttatásaikról ad áttekintést. A kutatásból kiderül, hogy a válaszadó cégek kétharmada nyújt többletjuttatást vezetőinek.

A megkérdezett vállalatok esetében a leggyakoribb juttatásfajta, amelyet minden munkatárs megkaphat az étkezési hozzájárulás (96,8 százalék) és a tömegközlekedés támogatása (84,5 százalék). Gyakori az oktatás támogatása (79,3 százalék), a különböző segélyek nyújtása - például beiskolázási segélyé - (67,3 százalék), az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás (52,2 százalék), és a lakás- (45,8 százalék) illetve az üdülés támogatása is (43,4 százalék).

Vezetők

Tipikus középvezetői juttatásnak számít a mobiltelefon, illetve az autó. A megkérdezett cégek kétharmada kiemelt bánásmódban részesíti középvezetőit, míg egyharmaduk a nem vezető beosztásúakhoz hasonló juttatásokat nyújtja számukra is. A kutatási eredmények alapján megállapítható, minél nagyobb egy vállalat, annál gyakoribb, hogy kiemelt juttatási csomagot kínál vezetőinek.

A felsővezetői juttatások közé azok sorolhatók, amelyeket a más beosztású munkatársak nem, vagy csak jelentősen kisebb mértékben kapnak. A cégek 80,1 százaléka ad céges gépkocsit felsővezetőinek, míg a középvezetőknél ugyanez a mutató csak 38,6 százalék.

A cégek méretét tekintve érdekes tény, hogy a legmagasabb szintű felsővezetői juttatást a 250 - 499 főt foglalkoztató cégek nyújtják. Az ennél nagyobb vállalatoknál már alacsonyabb azon juttatások átlagos száma, amelyeket kizárólag a felsővezetői szint élvez. Ennek oka valószínűleg az, hogy ezeknél a nagyobb vállalatoknál már középvezetői szinten megjelenik egy magasabb juttatási színvonal.