Olga, Liliána
22 °C
35 °C

Felfüggesztették a K&H Equitiest

2003.08.01. 09:47
Rendkívül súlyos büntetést szabott ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSzÁF) a sikkasztási ügybe keveredett Kulcsár Attila egykori munkahelyére. A K&H Equitiest szeptember végéig eltiltotta a kereskedéstől, és arra kötelezte, hogy augusztus 31-ig számoljon el ügyfeleivel. A határozat nem fellebbezhető meg. A K&H-nál máris kiválasztották a brókercégüket helyettesítő társaságot.
Rendkívül súlyos büntetést szabott ki a PSZÁF a K&H Equitiesre. A hazai piac egyik vezető brókercége szeptember végéig nem kereskedhet, ügyfelei részvényeit mindössze valamely konkurens brókercéhez transzferálhatja.

El kell számolniuk augusztus 31-ig

A PSZÁF ma napvilágot látott határozatában felszólította a K&H Equitiest: az ügyfelekkel történő elszámolásokat, illetve egyeztetéseket augusztus 31-ig folytassa le, és annak eredményéről a felügyeletet szeptember 10-ig tájékoztassa.

A Felügyelet ezzel párhuzamosan szeptember 30-ig megtiltotta a brókercég számára a befektetési szolgáltatási, a kiegészítő befektetési szolgáltatási tevékenységet. A K&H Equities nem végezhet nyugdíjpénztárak számára történő vagyonkezelést sem.

Saját pénzen is csak állampapírba vehetnek

A határozat alól mindössze néhány kivétel van: a K&H Equities teljesítheti már meglévő ügyfeleinek derivatív pozícióinak lezárására vonatkozó kérelmét, valamint ügyfelei eszközeire vonatkozó transzfer-megbízásokat teljesíthet. Őrizheti ügyfelei értékpapírjait, valamint vezetheti azok értékpapír-számláját. A K&H Equities saját eszközeit kizárólag állampapírokba fektetheti.

Fellebbezésnek helye nincs

Az Equities-es ügyfelek, ha szeptember végéig kereskedni szeretnének részvényeikkel, kénytelenek más brókercég után nézni. Hogy a K&H mely konkurensét ajánlja, és hogy elengedi-e a transzferdíjat, egyelőre kérdéses, jelenleg a cég válaszára várunk.

A felügyeleti határozat ellen egyébként fellebbezésnek helye nincs. A brókercég mindössze bírósági felülvizsgálatot kérhet a határozat ellen.

Indokolt a PSzÁF

A PSzÁF - amint nyilvánvalóvá vált, hogy Kulcsár ténykedése nyomán alaposan összekuszálódott a K&H Equitiesnél az ügyfelekkel történő elszámolás és egyeztetés - felszólította a brókercéget, hogy július 31-ig teljeskörúen végezze el a szükséges egyeztetéseket és elszámolásokat. A normál napi üzletmenet mellett azonban a teljes egyeztetés csak az ügyfelek töredékénél sikerült.

Emiatt a PSzÁF úgy határozott: elsődleges, hogy az ügyfelek követelési a lehető leghamarabb tisztázódjanak, erre pedig a zavarossá vált könyvelés miatt normál napi üzletmenet mellett nincs lehetőség. A szeptember végéig felfüggesztés ideje alatt azonban a brókercég valamennyi munkatársa az egyeztetésre fordíthatja figyelmét, így talán gyorsabban kiderülhet, mely számlákról hiányzik pénz. A PSzÁF által közöl hivatalos kár tízmilliárd forint körül van.

A K&H döntött a helyettesítésről

A K&H-csoport pénteken közleményt adott ki, amelyben arról tájékoztatnak, hogy a &H Bank már megállapodást kötött egy, a K&H Bankcsoporton kívüli brókercéggel. Az Equities működésének átmeneti szünete idejére ezen a brókercégen keresztül teljesíti a Bank az ügyfelek által adott tőzsdei megbízásokat. Így a K&H Bank teljes hálózatában az ügyfelek tőzsdei megbízásainak kiszolgálása zavartalan és töretlen.

A brókercég ügyfelei számára ez azt jelenti, hogy egy nyilatkozat aláírása után értékpapírjaikat eltranszferálhatják. A transzferálás előtti nyilatkozatban az ügyfélnek el kell ismernie, hogy az Equities-zel a számlanyitása óta a mai napig fennálló tranzakcióit egyeztette, és annak egyenlegével egyetért.

A nyilatkozatok aláírása után az értékpapír transzeferekre történő megbízásokat az ügyfelek bármely magyar vagy külföldi brókercég vagy bank felé azonnali hatállyal megtehetik. Az azonnali értékpapír transzferekből adódó költségeket az Equities átvállalja az ügyfelektől. A közlemény arra is kitér: mindeddig semmilyen ügyféligényt nem utasított el az Equities vagy annak bármely tulajdonosa.