Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ideje vágni, de kapkodni nem kell

2007.10.25. 07:42
Kisebb fordulat következett be a piaci elemzők jövő hétfői kamatdöntéssel kapcsolatos várakozásainak alakulásában az elmúlt egy hétben: míg néhány napja a többség 25 bázispontos kamatcsökkentés bekövetkezésének esélyét tartotta nagyobbnak, addig most a 7,50%-os kamatláb változatlanul hagyására számítanak.

A Portfolio.hu felmérésében részt vevő 18 szakértő közül többen jelezték: bár számos tényező lehetőséget adna a kamatvágásra, de a szeptemberit követő újabb monetáris lazítás nem megfelelő üzenet lenne a befektetőknek a számos külső és belső bizonytalansággal terhelt piaci környezetben. Ez a bizonytalanság teljesen megosztja az elemzői kart abban, hogy idén már csak egy, vagy két kamatcsökkentés fog bekövetkezni, és a jövő évi összes monetáris lazítás mértékében is nagyok a különbségek a szakértői várakozásokban.

A felmérésben választ adó 18 elemző közül 10 szerint nem változtat jövő hétfőn az irányadó rátán a Magyar Nemzeti Bank MNB monetáris tanácsa, 6 szerint 25 bázisponttal csökkent, míg két elemző azonos valószínűséget rendelt a két kimenetelhez. A most változatlanul maradó kamatlábra számítók szerint az inflációs kilátások nem túl biztatóak (főként az élelmiszer- és olajárak miatt), a bérdinamikáról megjelent friss adatok sem egyértelműek, és a jövő évi bérajánlással kapcsolatos tárgyalások kimenetele sem világos; mindez óvatos kamatpolitikát tesz indokolttá.

Az élelmiszerár-robbanás közepe

Forián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő szakértője és Gárgyán Eszter, a Citibank elemzője azt hangsúlyozta, a hétfői kamatvágás nem lenne konzisztens lépés az eddigi kamatdöntésekhez fűzött indoklással, és egyúttal túlszaladó kamatcsökkentési várakozások kialakulásához vezethet a piacon. Tardos Gergely, az OTP Bank szakértője szerint a jegybank a hitelességét kockázatja, ha ilyen környezetben most kamatot csökkent. Ezt a véleményt Kondrát Zsolt, az MKB Bank elemzője is osztotta.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője az inflációs kockázatok között megjegyezte, "az élelmiszerár-robbanás közepén járunk most". Németh Dávid, az ING Bank szakértője ezt azzal egészítette ki, hogy a villamosenergia árának jövő évi alakulása továbbra is kérdéses.

Barcza György, az ING Bank vezető közgazdásza szerint a fenti okok mellett az is afelé húz, hogy ne most csökkentsen kamatot a monetáris tanács, hogy egy hónap múlva jelenik meg a friss, részletes inflációs jelentés, és (feltéve, hogy kedvező inflációs pálya rajzolódik ki) annak tükrében hitelesebben lehetne kamatot csökkenteni. Jövő hétfőn viszont emiatt jelentős kommunikációs kihívás a kamatdöntés indoklása - jegyezte meg. Jelenleg az árazások alapján nem hisz teljes mértékben a piac a jövő hétfői 25-ös kamatvágásban.

6,00 és 6,75 között

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője szerint mivel az inflációs szempontból kiemelt témákban (élelmiszerárak, béradatok, országos bérajánlás) nem látunk érdemben tisztábban, mint egy hónapja, ezért a magyar eszközökkel szembeni kockázati felár mérséklődése lehet az egyik fő szempont jövő hétfőn a kamatdöntésben. Annak okaként, hogy az infláció körüli a bizonytalanság mellett esetleg mégis kamatcsökkentés következhet be hétfőn, többen a galamb többségű tanácsra utaltak.

A következő hónapok kamatpályájának alakulása szempontjából a nemzetközi befektetői környezet alakulása is lényeges - hangsúlyozta többek között Bíróné Szegő Márta. Az UniCredit Bank főközgazdásza Bebesy Dániellel, a CIB Bank elemzőjével együtt úgy látja, az elhúzódó bizonytalanság is fontos (fékező) tényező a magyar kamatcsökkentési sorozatban. A mai konszenzusban teljesen megosztottnak mutatkoztak a szakértők abban, hogy 7,00%-on vagy 7,25%-on fejezheti be az évet a jegybanki alapkamat.

Ennél is nagyobb bizonytalanságot tükröznek a jövő végi végére vonatkozó kamatlábbal kapcsolatos várakozások: a válaszok 6,00% és 6,75% között szóródtak. Ez nagy mértékben azzal függ össze, hogy ki milyen kockázatot rendel az inflációs várakozások beragadásának magas szinten.