Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Kamatemelés közeleg

2005.10.24. 09:22
Egyelőre az alapkamat tartása a fő irányzat, az emelés szele azonban egyre erősebb, a nemzetközi kamatkörnyezet is efelé fordulhat, különösen, hogy a forint továbbra is gyenge és törékeny, írta a Napi Gazdaság.
Pénteken is hatottak az előző napok eseményei, a magyar deviza izmos gyengüléssel indult, s áttörte a kereskedők által kemény támasznak tartott 254 forintos eurójegyzést. Az esés viszonylag hamar megállt, s a 254,49 forintról - igazodva a régiós devizák irányzatához - megkezdődött a korrekció írja a Napi Gazdaság. A piac mindeközben alapvetően kivár, s a monetáris tanács (MT) mai kamatmeghatározó ülése előtt vélhetően nem is mozdul komolyabban.

Hétfőn minden bizonnyal a jelenlegi 6 százalékos szinten marad az alapkamat, ám a hangulat egyre inkább a kamatemelés felé fordul. Technikailag már árazott is a piac 10-13 bázispontos "emelésszerűséget", amit persze nem lehet szigorítási várakozásként értelmezni, de valamit azért jelezhet. Globális szinten is mind több a kamatszint emelkedésére utaló kommentár, legutóbb Rodrigo Rato, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) főigazgatója tett ilyen értelmű kijelentéseket, illetve Ottmar Issing, az Európai Központi Bank (ECB) vezető közgazdásza mondta a Reutersnak, hogy nem kizárt az ECB alapkamatának decemberi emelése, amit az infláció alakulásával indokolt - a piacok későbbi, nyár eleji emelést várnak.

A nemzetközi hangulat egy ideje már a kamatemelés felé fordul, az ECB következő lépése minden valószínűség szerint emelés lesz - vélekedett Tóth Illés, a Budapest Economics elemzője. Ez szerinte hasonló irányú folyamatokat indítana el a feltörekvő piacokon is. Azt is szem előtt kell azonban tartani, hogy a magyar - és a lengyel - monetáris politikát további szempontok jelentősen befolyásolják, a cseh és a szlovák jegybank hamarabb követnék az ECB-t. Ebből a szempontból fontos kérdés, hogy egy esetleges ECB-emelésre miként reagál a forint és a piac, amennyiben portfólióátrendeződés indulna meg, úgy komolyabban befolyásolhatná a monetáris politikát - igaz, még így is kevésbé, mint a bizonytalansági tényezőkre adott befektetői válaszlépések.

Ezen a héten mind a négy regionális központi bank kamatdöntést hoz, s az elemzők mindenhol tartást várnak, azaz ebből a szempontból vélhetően együtt mozog a régió. Ami a magyar deviza árfolyamát illeti, kereskedők nem várják a következő, erősnek mondott támasz, a 256 forintos eurójegyzés áttörését. November elseje után viszont változhat a helyzet, mivel ekkor a Fed a várakozások szerint ismét kamatot emel.

A költségvetési gondok miatt várhatóan csúszó euróbevezetéssel indokolt befektetői hangulatváltozás nyomán a befektetői pozíciót jelző index értéke mínusz 1,2-ről mínusz 1,9-re romlott - derül ki a JP Morgan felméréséből. Az alulsúlyozott forintpozíciók száma tovább nőtt októberben - zsinórban négy hónapja tart az emelkedés -, ezzel jelenleg 21 havi mélyponton van.