Judit
2 °C
7 °C

A szocialista frakció támogatja a kamatadót

2004.07.27. 08:25
Ezúttal a politikai támogatást is megkaphatja a PM által többször javasolt változtatás az adórendszerben. A NAPI Gazdaság információi szerint a szocialista frakció egyetért a nulla százalékos kamatadókulcs felemelésével, így a törvénymódosítás már csak a szabad demokraták ellenállásán bukhat meg.
Kamatadó bevezetésére készül a kormány, amelyhez megvan a politikai támogatás is - tudta meg a Napi Gazdaság kormánypárti politikusoktól. Draskovics Tibor pénzügyminiszter tavasszal többször is kijelentette, hogy a kamatadót akár már jövőre is kivethetik (ez a gyakorlatban a jelenleg nulla százalékos kulcs megemelését jelentené), az akkori indoklás szerint azért, hogy a közterhek alól mentesülő jövedelmek adóztatásával teljesítményösztönzőbb és igazságosabb legyen az adórendszer.

Támogatják

A Napi Gazdaság úgy tudja, a nagyobbik koalíciós párt - tekintettel arra, hogy minden EU-országban közterhet visel a kamatból származó bevétel - támogatja majd a javaslatot. Draskovics korábban az adónem reaktiválását öt százalék alatti infláció esetén nevezte elképzelhetőnek (a PM jövőre 4,5 százalékos pénzromlással kalkulál). A miniszter szerint a kulcsot három év alatt lehetne húsz százalékra emelni.

Az Európai Unió tagállamaiban a kamatbevételt általában 15-20 százalékos adó terheli. Németországban 55 ezer euró felett 48,5 százalékkal adózik az összevont jövedelem, amelyhez a tőkejövedelem is hozzátartozik, sőt a kulcsra 5,5 százalékos szolidaritási járulék is jön. A másik rekorder Hollandia, ahol 50 ezer euró felett 52 százalékos az elvonás. Leginkább a görög és az olasz adórendszer kedvez a tőketulajdonosoknak: a tíz, illetve 12,5 százalékos átlagos elvonás mögött az előbbi esetben nulla százalékos sáv is található.

Szomszédok

Az új tagok közül Máltán, Litvániában és Csehországban 15 százalékos a kulcs; Észtországban 26 százalékos az összevont jövedelem lineáris kulcsa, a magánszemélyeknek belföldi bankok által kifizetett kamat azonban adómentes. A frissen felvett tagok közül Szlovéniában a legnagyobb - ötven százalékos - a legfelső sávban az elvonás aránya, a progresszív tábla itt 17 százalékról indul.

Háromszázalékos infláció mellett a reálkamatokra kivetett kamatadó már nem érintené negatívan a lakosság megtakarítási hajlandóságát - vélik a megkérdezett szakértők. Az adórendszer konzisztenciája érdekében minden forrásból származó tőkejövedelmet meg kellene adóztatni, így a lakossági betéteket érintő kamatadó mellett elengedhetetlen volna az árfolyamnyereség-adó is. Számítások szerint a költségvetés évente tízmilliárd forintos nagyságrendű bevételhez juthat a kamatadó bevezetése révén.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?