Lehel
17 °C
27 °C

Csökkentette az alapkamatot a jegybank

2004.03.22. 14:09
Váratlanul huszonöt bázisponttal 12,25 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot a Monetáris Tanács hétfői ülésén - közölte a Magyar Nemzeti Bank.
Váratlanul huszonöt bázisponttal 12,25 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot a Monetáris Tanács hétfői ülésén - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

A konjunkturális helyzet a jegybank várakozásainak megfelelően fokozatosan élénkül. A külső konjunktúra egyre kedvezőbb alakulásának következtében a hazai exportszektor dinamikusan bővül, ami egyrészt az ipari termelés és termelékenység gyors növekedésében, másrészt a vállalati beruházási aktivitás élénkülésében is nyomon követhető - indokolta döntését a Monetáris Tanács. Mindez a fokozatos fiskális korrekció és a várhatóan lassuló lakossági fogyasztás következtében a növekedés szerkezetét kedvező irányba befolyásolja: a belső keresletről fokozatosan áttevődik a hangsúly az export-ágazat és a beruházások húzóerejére.

Kedvező jelek

A kedvező konjunkturális elmozdulások a külső egyensúlyhiány csökkenésében is tükröződnek. Az importnál jobban gyorsuló export a folyó fizetési mérleg hiányát is fokozatosan csökkenti. Bár a lakossági fogyasztás bővülési üteme továbbra is igen magas, az MNB várakozásai szerint a lakossági megtakarítások fokozatosan emelkedhetnek a lakáspiaci változások és a hosszú távú jövedelemmel jobban összhangban álló fogyasztási pálya eredményeként. Ezzel egyidejűleg a meghirdetett fiskális korrekció is a külső finanszírozási igény csökkenését vetíti előre.

A 2004. eddig eltelt időszakában tapasztalt gyorsuló infláció döntően az indirekt adók és a hatósági árak emelésének hatását tükrözi. A belföldi keresletbővülés lassulásával az év második felében az infláció mérséklődése várható. Az inflációs kockázatok csökkenése szempontjából fontos, hogy a versenyszféra bérinflációja tovább mérséklődjön. Az elmúlt másfél hónapban jelentősen javult a forintbefektetések kockázati megítélése. A külföldi befektetők által elvárt kockázati felár mérséklődése elsősorban a makrogazdasági folyamatok és a magyar gazdaságpolitikába vetett bizalom javulását tükrözi.

Összességében a Monetáris Tanács megítélése szerint javultak a 2005. végére vonatkozó 4 százalékos inflációs cél teljesülésének feltételei, ami lehetővé tette az jegybanki alapkamatláb mérséklését.

Négy hónapja

A Magyar Nemzeti Bank november végén azonnali hatállyal 300 bázisponttal 9,5 százalékról 12,5 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Döntését akkor azzal indokolta a jegybank, hogy a megelőző hetekben a forintárfolyam számottevő mértékben gyengült, az állampapír-hozamok pedig jelentősen emelkedtek. A külföldi befektetők elbizonytalanodásának fő oka, hogy az államháztartás magas hiánya és a gyors lakossági hitelexpanzió miatt az elmúlt egy évben gyorsan nőtt a folyó fizetési mérleg hiánya.

Jelzésértékű

Jelzés értékűnek minősítette Nyeste Orsolya, a Postabank Rt. elemzője a jegybanki döntést. "Olyan, mintha nem is vágtak volna kamatot" - közölte a távirati irodával az elemző utalva a csökkentés csekély mértékére. Szerinte a kamatcsökkentés az optimistább várakozásokat tükrözi. Nagyobb csökkentés hitelvesztéssel járt volna, hiszen az idén várhatóan gyorsul az infláció és a költségvetéssel kapcsolatban sem jelentek még meg pozitív adatok. "Kérdés az, hogy ilyen csekély mértékű csökkentésnek van-e értelme" - mondta a Postabank elemzője.

A piacon egyelőre nem okozott mozgást a váratlan hír, bár az elemzők és a piaci szereplők nem vártak ilyen döntést a jegybanktól.