György
14 °C
24 °C

Olvadnak a betéti kamatok

2004.04.15. 08:45
Több bank is mérsékelte a lekötött lakossági betétek kamatait, miután az alapkamat néhány héten belül kétszer is csökkent. Ha a trend folytatódik, elképzelhető, hogy hamarosan újra 10 százalék alá apad a rövid távon lekötött lakossági betétek kamata.
Az elmúlt hetekben végrehajtott jegybanki kamatcsökkentések - bár mértékük korántsem volt drasztikus - máris éreztetik hatásukat a lakossági betéti kamatokon. Az akciókkal megjelent bankok fokozatosan mérsékelték a kínált hozamokat, és az elmúlt napokban két hitelintézet is lefelé módosította a rövid távra lekötött lakossági betétek kamatát.

Az Általános Értékforgalmi Bank Rt. a két hónapos lejáratú akciós konstrukciójánál keddtől 45 bázispontos kamatcsökkentést hajtott végre, és néhány tized százalékponttal mérsékelte a rövid lejáratú lakossági betét hozamait a Raiffeisen Bank is.

A dömpingszerű kamatakcióknak mára vége: a lakossági lekötött betétek után csak néhány hitelintézet, köztük az Erste kínál akciós kamatot: a péntekig élő feltételek szerint két hónapos lekötésre - ötmillió forinttól - 11,75 százalékos éves kamatra számíthat az ügyfél. (Hasonló kondíciót kínál a csoporthoz tartozó Postabank is.)

Abban minden elemző egyetért, hogy az év további részében érezhető mértékben mérséklődnie kell az irányadó kamatnak. Így a következő hónapokban vélhetően tovább csökkennek a rövid távon lekötött lakossági betétek kamatai, és az elérhető éves hozam - nagyobb összegeknél is - rövid időn belül újra egy számjegyű lehet.