Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Erőteljes kamatvágásra számít a JP Morgan

2004.04.20. 16:39
Kedvezőnek nevezte a magyarországi jegybanki kamat változatlanul hagyását a Dresdner Bank londoni befektetési részlege, amely hagyományosan a legborúlátóbbak egyike a nagy londoni házak közül a magyar makrokilátások kapcsán. Egy másik vezető londoni befektetési csoport jóval kedvezőbb képet festett a rövid távú magyar makrofolyamatokról.
A Dresdner Kleinwort Wasserstein Londonban kiadott napi európai feltörekvő piaci helyzetjelentésének keddi összeállításában azt írta, hogy már a Magyar Nemzeti Bank eddigi két kamatcsökkentése is idő előtti volt, mivel a folyómérleg-folyamatok még a tavalyinál is rosszabbul alakulnak, és a tervezett költségvetési kiigazításokat is visszafogják.

Fél százalékpont

A DrKW - a magyar makrofolyamatokat szoros figyelemmel követő legnagyobb londoni házak egyike - szerint emellett az infláció továbbra is a 2004-2005-ös célszámok túllépése felé tart, azzal együtt is, hogy márciusról a vártnál kedvezőbb adatok jelentek meg. Jóllehet a forint minapi gyengülése enyhített valamit az azonnali további kamatcsökkentés sürgető mivoltán, az MNB jó eséllyel ki fogja használni a jelenlegi kedvező piaci hangulatot a további pénzügypolitikai lazításra. A Dresdner elemzői szerint ez még mintegy fél százalékpontos kamatcsökkentést jelenthet az idén.

A DrKW szerint azonban "a makacsul gyenge alapmutatók végül ismét megmutatják majd magukat", és ez megfordítja a jelenlegi hangulatot. Minél nagyobb kamatcsökkentést hajt végre most az MNB, annál nagyobb az esélye annak, később ismét emelnie kell - áll a befektetőknek kiadott napi térségi Dresdner-elemzés keddi számában. Az elemzők szerint a jegybank tulajdonképpen most azzal kísérletezik, hogy a forintárfolyam helyett a kamatszintet tegye volatilissá, "amiben végül is van valami", hiszen a kicsi és nyitott magyar gazdaság jóval érzékenyebb az árfolyam, mint a kamat kilengéseire.

Már nyáron

A JP Morgan - mérlegfőösszeg szerint a világ második legnagyobb pénzügyi szolgáltatója az HSBC mögött - Londonban most kiadott negyedéves feltörekvő piaci előrejelzésében a DrKW-nál jóval jelentősebb, összesen 2,25 százalékpontos idei magyarországi kamatcsökkentést tartott lehetségesnek a szerinte javuló folyómérleg-kilátások, és a korábban vártnál alacsonyabban tetőző infláció miatt. A cég londoni befektetési részlegének elemzői már június végére 10,75 százalékos kamatszintet várnak.

Szerintük a költségvetés továbbra is a magyar makroszféra "sötét foltja", de a piac a jelek szerint már beárazta az idei céltúllépést is. A JP Morgan szerint a 2004 végére kitűzött 4,6 százalékos GDP-arányos deficit valószínűleg 2005 végére lesz elérhető; az idei államháztartási hiányt a bank elemzői 5,2 százalékra jósolják. A jelentés megemlíti, hogy maga a pénzügyminisztérium is már júniusra az egész évi hiány 85 százalékát várja, ami a cég szerint irreálissá teszi a második félévi hivatalos előrejelzéseket.

Az elemzés szerint a folyómérleg-folyamatok ugyanakkor - főleg az export élénkülése miatt - javulnak. Az idei folyó hiányt a bank - a nem rezidens befektetők profitvisszaforgatásával is számoló új metodika alapján - 8,0 százalékra teszi, ami az ugyanígy számolt tavalyi deficitnél 0,9 százalékponttal lenne alacsonyabb. Jövőre a JP Morgan 7,0 százalékos magyar folyómérleg-hiánnyal számol. A cég az idei éves átlagos magyarországi inflációt 7,0, az év végi 12 havit 6,2 százalékra várja; jövőre 4,5, illetve 4,2 százalékot jósol a két adatra.

A JP Morgan szerint a kamatcsökkentések és a bizonytalan második félévi költségvetési kilátások gyengíteni fogják a forintot, de a piac előbb még - és hamarosan - megpróbálja tesztelni az ingadozási sáv 240-nél lévő erős végét. Nem valószínű, hogy az MNB erre a sávközép eltolásával válaszol, inkább a kamatcsökkentési ütemet gyorsítja majd - áll az elemzésben, amely az év végére 260 forint körüli euróárfolyamot jósol.