Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Egy számjegyűek lesznek a kamatok

2004.11.22. 07:57
Az utóbbi hetekben tovább mérséklődtek a lakossági lekötött betétek után fizetett kamatok, így már elég nehéz két számjegyű éves kamattal ajánlatot találni. A helyzet - tekintettel a várható jegybanki kamatcsökkentésre - az ügyfelek szempontjából tovább romolhat, és a tíz százalék fölötti hozamok várhatóan szinte teljesen eltűnnek a palettáról.
Az utóbbi hetekben tovább mérséklődtek a rövid futamidejű lakossági lekötések után fizetett kamatok a bankoknál: ha valaki két számjegyű éves hozamot akar elérni, jellemzően legalább ötmillió forintot kell lekötnie. A várható jegybanki kamatcsökkentés, illetve -csökkentések tükrében a tendencia folytatódhat, így a következő hetekben szinte teljesen eltűnhetnek a két számjegyű éves kamatról szóló ajánlatok.

Akciós ajánlattal azért még lehet találkozni a piacon: a CIB Bank a két hónapos lekötésű Classic Duó betét után kínál 10,25 százalékos éves kamatot minden sávra. A bank tájékoztatója szerint a kedvezmény viszont csak az új lekötésű betétekre vonatkozik, a lejárattal automatikusan hosszabbodó lekötésekre nem. (A Classic Duó éves kamata az utóbbi esetben egymillió forint alatt 8,75, egymillió és ötmillió forint között 9,25, ötmillió forint felett pedig 9,50 százalék.)

Sok pénz, nagy kamat

A kondíciós listák novemberi átdolgozását követően már most is elég nehéz két számjegyű éves kamatot elérni normál lekötött betéttel. A Budapest Bank két hónapos lekötésű Prémium betétje után kínál évi 10,25 százalékos kamatot, ám a lekötött összegnek el kell érnie az ötmillió forintot. A K&H Bank az Extra kamat-K&H Trezor kiemelt betétjénél kínál évi 10,30 százalékos kamatot, legalább egymillió forintos lekötött összegnél. Az 500 ezer forinttól kezdődő sávban 9,75 százalékot kínál a K&H. A Magyar Külkereskedelmi Bank november közepén módosította legutóbb a lakossági lekötésekre vonatkozó kondícióit: ezek alapján a háromhavi lekötésnél és legalább ötmillió forint elhelyezésénél érhető el évi 10 százalékos kamat.

Hasonló a helyzet a HVB Banknál is, ahol szintén a három hónapos futamidejű, legalább ötmillió forintos lekötés hozhat évi 10 százalékot. A Raiffeisen Bank a korábbiaknak megfelelően most is kamatprémiummal dolgozik a lekötött lakossági betéteknél, ezzel együtt a 10 százalékos lélektani határ a 2 millió és 4 999 999 forint közötti sávban érhető el, három hónapos lekötés esetén. Ötmillió forint fölött viszont - kamatprémiummal együtt - évi 10,30 százalékos kamatot fizet a Raiffeisen, ugyanennél a lejáratnál.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft