Ágnes
-1 °C
2 °C

Vége az inflációs sikersztorinak?

2006.05.22. 16:50
Egyelőre nem tudjuk, milyen lépésekkel készül az új kormány, és ezeket hogyan fogadja a piac - ez volt az egyik oka Járai Zsigmond szerint annak, hogy a monetáris tanács a mai ülésen nem nyúlt a hatszázalékos alapkamathoz. A jegybankelnök szerint az idén a vártnál magasabb, 2,1 százalékos lehet az infláció, amely jövőre tovább emelkedik, és csak 2008 után térhet vissza 3 százalékra.

Vannak az infláció emelkedését és csökkenését elősegítő tényezők is; a monetáris tanács összességében úgy értékelte, hogy nem változott a nyomás - mondta a testület ülését követően Járai Zsigmond. A jegybank elnöke beszámolt arról: több kérdésben is megosztott volt a tanács, így azt illetően is, hogy az MNB ugyancsak hétfőn nyilvánosságra hozott jelentésében foglalt, a korábban vártnál magasabbnak jelzett idei infláció nem indokolja-e a beavatkozást.

Abban volt a legnagyobb törés, hogyan értelmezzük az inflációs célkövetést - számolt be az ülésről Járai, aki szerint volt, aki úgy fogalmazott: "Vége az inflációs sikersztorinak." Mások úgy látták, átmeneti megugrásról van szó, amelyet nem kell monetáris szigorításnak kísérnie. Utóbbi véleményt erősítette az is, hogy mint Járai elismerte, a májusi inflációs jelentés összeállításakor kénytelenek voltak azzal szembesülni: olyan lépések várhatóak, amelyeket nem ismernek, így azok hatását sem tudják előre kalkulálni. A kormány gazdaságpolitikai csomagjának bejelentése, elemzése, illetve piaci fogadtatásának felmérése előtt többek szerint szerencsétlen dolog lett volna a kamathoz nyúlni. Járai kérdésre válaszolva elmondta, konkrét kamatváltoztatási javaslat nem volt, a vita megmaradt elméleti keretek között.

Az inflációs jelentésben az MNB úgy fogalmaz, "előretekintve a fogyasztóiár-index 3 százalék körül stabilizálódhat, de a bizonytalanság jelentős". Ezt az is jelzi, hogy az MNB ismét emelte az idei inflációra vonatkozó prognózisát. A fél évvel ezelőtt, tavaly novemberben 1,1 százalékra várt idei mutatót most már 2,1 százalékra tartják. Jövőre 3,3, 2008-ra 3,2 százalékos és újra csökkenő trendet mutató pénzromlással számol a jegybank. Hozzáteszi, hogy sok a bizonytalanságot fokozó tényező: az emelkedő olajár, a forint gyengülése, a kormány megszorító csomagjának (az áfának és a hatósági áraknak az emelése) egyaránt az emelkedés irányába hathat. Csökkentheti viszont az ütemet a szolgáltató szektorban alacsonyabb béremelkedés mértéke és az alacsony inflációs várakozás is.