Vencel
13 °C
23 °C

Amerikában vásárol lakást a magyar

2003.07.29. 08:57
Egyre több honfitársunk vesz magának lakást a tengerentúlon. Amerikai nyugati partjain százas nagyságrendben jelennek meg a magyar vevők. Kaliforniában százmillió forintnál kezdődnek a lakásárak, Floridában már néhány tízmillióért is egészen jó otthont lehet venni. Az otthon kifejezés nem véletlen: a vásárlók többsége nem befektetésre, hanem letelepedés vagy nyaralás céljából vásárol.
Akinek tíz éve volt annyi pénze, hogy házat vásároljon San Franciscóban vagy közvetlen környékén, az átlagban csaknem dupla áron tudná most eladni. Egyes tulajdonosok akár háromszoros árat is megkapnának, ha éppen most akarnának megszabadulni ingatlanjuktól, de persze nem akarnak. Az értéknövekedés ugyanis nem áll meg, a jelzáloghitelek kamatai pedig továbbra is alacsonyan vannak, és középtávon nincs is kilátás arra, hogy jelentősen emelkednének.

Magyarok százai a nyugati parton

Magyar érdeklődők százas nagyságrendben keresték és keresik fel mostanában is az Egyesült Államok nyugati partjait, ahol jobbára a helyi kolónia segítségével vásárolnak lakóingatlant letelepedés vagy nyaralás céljából. Befektetési megfontolások szinte nem is játszanak szerepet, noha természetesen nem zárható ki ez sem - mondja Czibere Ilona, a Mitropa US Kft. ügyvezető igazgatója.

A The Wall Street Journal mindamellett azt írta, hogy a vásárlójelöltek és az eladók mostanában nagy dilemmában vannak: gyorsan vegyenek valamit, amíg még megfizethető, vagy várják ki az ingatlanpiacon normálisnak mondható öt-hétéves ciklus végét, amikor apadnak az árak. Nagy kérdés az is, hogy most adjanak-e el, vagy ne siessenek megszabadulni házaiktól, mert az értéknövekedés tovább tart, s így drágábban adhatják el ingatlanjaikat.

Helyi szakértők szerint a legtöbben a 450-650 ezer dollár, vagyis 100-150 millió forint közötti kategóriájú házakat keresik manapság a kaliforniai nagyvárosban. A hétszázezer és 1,2 millió dollár (160-280 millió forint) közötti árfekvésű kategóriában stabil a kereslet, a szuperluxusnak számító kétmillió dollár (ötszázmillió forint) felettiben viszont visszaesett.

Nyaralás a Mexikói-öbölben, saját házban

A Mexikói-öböl partjainál is megjelentek már a kanadai és nyugat-európai érdeklődők mellett a magyarok, ám ők sem befektetésként, hanem nyaralás és lakás céljából szeretnének ott vásárolni. Czibere Ilona szerint legalább harminc százalékkal olcsóbban lehet hozzájutni házakhoz és lakásokhoz Texasban és más déli államok part menti övezeteiben. Az öböl partján azonban nyáron szinte alig van forgalom, így a kihasználtság eleve kisebb, mint például Floridában.

Az elmúlt fél-egy évben a napfény államának északi körzeteit is kezdik felfedezni a lakni és befektetni vágyó európaiak. Emögött az áll, hogy Dél-Florida gyakorlatilag megtelt, telek már nem nagyon van, míg az állam északi vidékein már 100-300 ezer dollárért (23-70 millió forintért) is lehet luxusházakat venni. Minden attól függ, hogy merre található az ingatlan, illetve mennyit kell fizetni a telekért. Itt is elsődleges a nyaralási cél, de az ügyvezető igazgató tapasztalatai szerint előbb-utóbb a külföldi befektetők is megtalálják maguknak ezt a környéket.

Komoly lehetőségek a szigetvilágban

Szintén felfedezésre várnak a Miamihoz közeli, főleg brit fennhatóság alatt álló szigetek. Ott mostanában indultak az infrastrukturális fejlesztések. Ötcsillagos szolgáltatásokat kínáló lakóparkok létesülnek, 100-400 ezer dolláros áron házanként.

Eddig főleg kanadai, amerikai és brit állampolgárok vettek ott nyaralókat a Miamiban tapasztalt árak feléért-kétharmadáért. Ezeken a szigeteken is működnek a brit és az amerikai feltételek, vagyis az önerő általában 30 százalék, a többi 25-30 éves kamatra fölvett hitel. A lakóparkok vagy nagyobb házak egy része eleve víz és villany nélkül épül, kifejezetten azért, mert a leendő tulajdonosok az erősödő nomádnosztalgia miatt ezt kérték.