Klaudia
-4 °C
2 °C

Segélyszervezeteken nyer az állam

2004.06.07. 12:01
Éves szinten milliárdos többlet jelentkezhet a költségvetésben és ugyanekkora kiesés a karitatív szervezeteknél: május elseje óta a segélyszolgálatok nem igényelhetik vissza az általuk vásárolt, majd adományként szétosztott áruk és szolgáltatások áfáját. A legnagyobbak közül a Vöröskereszt 160-170 millió, a Máltai Szeretetszolgálat 70-100 millió forintot bukik évente. A Pénzügyminisztérium szerint nincs szó nyerészkedésről: felveszik a kapcsolatot az érintet szervezetekkel, és megvizsgálják mit lehet tenni. A tárca hangsúlyozta, a módosítás az uniós előírások miatt kötelező volt.
Az áfatörvény uniós jogharmonizációját szolgáló törvénycsomagban szerepelt megbújva az a passzus, mely megfosztotta a közhasznú tevékenységet végző egyesületeket, alapítványokat attól, hogy a karitatív célra vásárolt áruk, szolgáltatások áfáját visszaigényelhessék. A folyamat eddig sem volt automatikus, hiszen az érintett szervezetek - vállalkozási tevékenység hiányában - alanyi jogon nem taroznak az áfa körbe. A törvény azonban éppen a közérdekű célok szolgálatára tekintettel lehetővé tette, hogy az Apehnál méltányossági alapon az áfa visszatérítését kérjék.

Ennek eredményeképpen minden Magyarországon vásárolt, majd itt szétosztott adományból (annak áfa kulcsától függően) akár 25 százalékkal juthatott több a rászorulóknak. A Pénzügyminisztériumnál egyelőre nem tudják, hogy összesen hány szervezetet és mekkora összeget érint a döntés, az Index által megkérdezettek becslései szerint akár több száz egyesület és alapítvány összességében milliárdos nagyságrendű pénzéről lehet szó.

Derült égből villámcsapás

A törvénymódosításról az Index által megkérdezett szervezetek egyike sem kapott előzetesen hivatalos értesítést. Így valamennyien csak a jogszabály május elsejei hatályba lépését követően értesültek arról, hogy a költségvetésüket alapjaiban érintő szabályozás megváltozott. A módosítás legnagyobb vesztese alighanem a Magyar Vöröskereszt: a szervezet számításai szerint évente 120 millió forinttal kevesebben költhetnek az alapfeladatokra, azaz élelmiszer és más segélyszállítmányok összeállítására.

Emellett az ezek szétosztásával kapcsolatos közvetett kiadásokra is kevesebb jut, összességében az áfa törvény módosítása 160-170 millió forintos mínuszt jelent a szervezetnek - mondta el az Indexnek Zubornyik Józsefné a Vöröskereszt gazdasági vezetője. Mint fogalmazott a helyzetüket tovább rontja, hogy az elmúlt három évben mindkét kormány rendre csökkentette állami támogatásukat, a jelenlegi évi 215 milló forint csak a 43 százaléka a 2001-es 500 millió forintnak.

Egy falat kenyér

Hasonló a helyzet a Máltai Szeretetszolgálatnál is: Tihanyi Gábor, az országos iroda vezetője arról tájékoztatta az Indexet, hogy számításaik szerint mintegy évi 70-100 millió forinttal tudnak kevesebbet fordítani adományozásra. Az eddig visszaigényelhető áfával úgy számoltak, hogy annak révén 25 százalékkal több élelmiszert és egyéb szükséges holmit jutathatnak el a rászorulóknak.

Az irodavezető nem tud arról, hogy előzetes tájékoztatást kapott volna a döntésről bármelyik szervezet is, ennek fényében nem volt lehetőségük arra sem, hogy együttesen fellépve kérjenek valamiféle kompenzációt. A kész helyzetet mint az uniós csatlakozás kényszerű következményét fogadták el. A tájékoztatás elmaradását jelzi az is: a Vöröskeresztnél és a Nagycsaládosok Országos Egyesületénél egyelőre azt sem tudják, ténylegesen tiltja-e az uniós jog a méltányosságra alapozott eljárást.

Mint egy falat kenyér - úgy hiányzik a szervezet költségvetéséből az éves szinten a Nagycsaládosoknál 5-8 millió forintot jelentő lehetőség - mondta az Indexnek Berczik Mária, a szervezet titkárságvezetője. Mint mondta a megvonás jelentőségét esetükben is fokozza, hogy az elmúlt években közel negyedével, tíz millió forinttal csökkent az állami támogatásuk.

A PM vizsgálatot ígér

Az uniós direktívák érvényesítése érdekében volt szükség az áfa törvény módosítására: tekintettel arra, hogy a forgalmi adó egy részét minden tagország köteles befizetni a közös kasszába, nincs lehetőség az eddigi méltányosság fenntartására sem, ezt egyértelműen kizárja közösségi jog - mondta az Indexnek Pichler Ferenc. A Pénzügyminisztérium szóvivője hangsúlyozta, nincs szó arról, hogy állam nyerészkedni akarna a karitatív szervezeteket érintő megvonáson. A tárca felveszi a kapcsolatot az érintettekkel és megvizsgálja, milyen lehetőségek kínálkoznak. Ugyanakkor egyelőre arra sem készültek el a számítások, hogy összességében mekkora összegről lehet szó.