Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Tarolhatnak a kereskedők karácsonykor

2006.11.08. 07:47
A szórakoztatóelektronikai cikkeket forgalmazó áruházláncok tapasztalatai szerint a karácsonyfa alatt leginkább mobiltelefonok, MP3-lejátszók, digitális fényképezőgépek és navigációs berendezések fogják várni a megajándékozottakat.

A GfK adatai szerint a vásárlóerő az elmúlt három esztendőben évente 15 százalékkal emelkedett a műszaki cikkek területén, és ez a tendencia 2006-ban is töretlenül folytatódott. Ennek megfelelően a szórakoztatóelektronikai cikkeket forgalmazó áruházláncok tapasztalatai szerint a karácsonyfa alatt leginkább mobiltelefonok, MP3-lejátszók, digitális fényképezőgépek és navigációs berendezések fogják várni a megajándékozottakat.

Várhatóan nagy érdeklődés lesz majd a karácsonyi időszakban a Microsoft legújabb játékkonzolja, a múlt péntektől a hazai felhasználók számára is elérhető Xbox 360 iránt. Az országszerte 125 üzletből álló Euronics hálózat ügyvezető igazgatója, Rohrböck András a fentiek mellett a hagyományos háztartási kisgépek forgalmának élénkülését tapasztalja, és azt várja, hogy különösen nagy lesz az érdeklődés az IT-termékek (laptopok, teljes számítógép-konfigurációk) iránt.

Ezt gyakorlatilag az egész szakma várja, hiszen amint azt Szánthó Balázs, a Media Markt (MM) koncepciómenedzsere kiemelte, a Sulinet-kedvezmény csak december végéig vehető igénybe. Ezért a cég arra számít, hogy aki teheti, karácsonykor kihasználja asztali számítógép, de főleg notebook vásárlására. Egy jó minőségű notebook már 150 ezer forinttól kapható, és ebből 60 ezer igényelhető vissza. Az MM azt várja hogy eddigi legjobb karácsonyi árbevételét éri el, különös tekintettel arra, hogy az LCD-televíziók ára közel 30 százalékkal csökkent a labdarúgó-világbajnokság óta. Persze a plazmatechnológiás televíziók ettől még mindig népszerűek, továbbra is tart a normál képcsöves készülékek lecserélése sík képcsövesekre.

Az áruházlánc úgy látja, hogy a háztartási kisgépek területén erőteljes a szépségápolási eszközök előretörése: haj-, fog-, szépségápolási termékeké (hajszárító, -sütő, -vasaló, -csavaró, elektromos fogkefe, barnítókészülékek), wellnesseszközöké (pl. masszírozógép).

Az LCD- és a plazmatévé iránti keresletnövekedés a Photo Hall hálózatban is tapasztalható - erősítette meg Hárs Márton marketingkommunikációs vezető, hozzáfűzve, hogy soha nem látott módon csökkent a két típus ára. A társaság az érdeklődést árengedményekkel is fokozza, és közel 16 százalékkal olcsóbban, 160 ezer forintért kínálják a 66 centiméter képátlójú készülékeket.

A PC-konfigurációkat és laptopokat is kínáló cég a forgalmat hitelkonstrukciókkal is élénkíti, az egyik a tévéhez például nullaszázalékos THM-konstrukció járul. Sokat várnak ugyanakkor az asztali DVD-berendezésektől is, amelyekből márkás készülék már 40-50 ezer forintért is kapható. Már most látszik, hogy a sláger az MP3-lejátszó, amelyből egy gigabájtos már 20 ezer forintért is van a polcokon. Emellett sokan vásárolnak ajándékba digitális fényképezőgépeket. A legkelendőbb, 50 ezer forint körüli készülékek fogyasztói ára ugyan nem csökken, viszont egyre jobb minőségűeket és mind nagyobb pixelszámúakat szállítanak a gyártók, így a mai gépek ár/érték aránya jóval meghaladja az egy évvel ezelőttiekét.

A Saturn áruházak részéről Balogh Péter koncepciómenedzser úgy tájékoztatta lapunkat, hogy a futball-vb idején sokan bevásároltak ugyan televízióból, de ismét élénkül a tévéforgalom. Most fut fel a GPS-forgalom, miután az autós és kézi navigációs készülékek ára is jelentősen csökkent egy év alatt, ugyanakkor a kínálat jelentősen bővült. A kisebb szórakoztatóelektronikai eszközök közül várhatóan az MP3- és MP4-lejátszók lesznek a slágercikkek, és nagy az érdeklődés digitális fényképezőgépek, DVD-felvevők, valamint a DVD-re rögzítő digitális kamerák iránt is. A gyerekekre gondolva a mese DVD-k közül pedig a kiadók a Garfield 2. és a Túl a sövényen megjelenését időzítették az ünnepekre.

Bogár Éva, a Tesco Global Áruházak Zrt. PR-munkatársa úgy nyilatkozott: a Tesco a műszaki osztály karácsonyi választékát és akcióit decemberben megjelenő tematikus katalógusaiban mutatja be. Az ünnepi termékválasztékban továbbra is megtalálhatók lesznek az olcsóbb árkategóriájú műszaki cikkek és a legfejlettebb technikát képviselő berendezések is. Az idén a háztartási elektronikai cikkek, tévék, házimozik mellett valószínűleg a merevlemezes DVD-írók is keresettek lesznek.

Az elmúlt hétvége nagyon jól alakult az új játékkonzol számára, és a Microsoftnál nagyon optimisták a következő hetek tekintetében is - mondta el érdeklődésünkre Joó Ildikó, az Xbox 360 közép-európai régióért felelős PR- és marketingmenedzsere. A termékből eddig több mint hatmillió darabot értékesítettek világszerte, és a cég célja, hogy az év végéig tízmillióra növelje ezt a számot. A Lengyel-, Cseh-, Magyarországot és Szlovákiát magában foglaló térségben jövő júniusig, a Microsoft üzleti évének végéig 100 ezer Xbox 360 értékesítésével számolnak.