Valér
4 °C
8 °C

Idén húsz kastély kerülhet magánkézbe

2005.04.07. 08:09
A Kincstári Vagyoni Igazgatóság az idén 15-20 kastélyt értékesítene, miután a parlament dönt a műemléki védettségű ingatlanok állami tulajdonból való kikerüléséről.
A parlament várhatóan két hónapon belül elfogadja a tartós állami tulajdonban lévő ingatlanokról szóló törvény módosítását, amely foglalkozik az állami tulajdon alól kivonható épületekkel is. Hogy mely műemléki védettségű ingatlanok kerülnek majd ki, azt egyelőre nem lehet tudni, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal ugyanis többféle változatot dolgozott ki erre vonatkozóan - tudta meg a Napi Gazdaság a KVI-től. Így csak a törvénymódosítás elfogadása után hirdeti meg az igazgatóság az idei kastélyeladási programot.

Kastélyból szállodát

Az idén legalább 15-20 ingatlan esetében tervezik, hogy értékesítésükre vagy vagyonkezelői joguk megszerzésére pályázatot írnak ki. A KVI szakértői szerint lennének ezekre befektetők, ám több kastélynál problémát okoz, hogy nagy részük foglalt. Ilyen például a kisbéri Batthyány-kastély, amelyben egy kórház székel, míg több ingatlanban gyermekotthon vagy más szociális létesítmény működik.

A fejlesztők olyan ötletekkel is előálltak már, hogy egyszerre több kastélyt vennének meg Magyarország különböző pontjain, amelyek szállodaláncként működnének és színvonalas országbemutató turisztikai szolgáltatást is nyújtanának a vendégeknek. Ez esetben csupán az jelenthet problémát, hogy legfeljebb egy-két kastély alkalmas a rentábilis működtetéshez szükséges, legalább 90 szobás, 4-5 csillagos szállodának, a többit újabb épületek felhúzásával lehetne erre a célra alkalmassá tenni. Ezeknél úgy lehetne megőrizni a hagyományokat, hogy a kastély egy részén az állam alakíthatna ki egy kisebb múzeumot az épület és a környező települések történetéről - közölte a KVI.

Nyilvános pályázaton kívánja vagyonkezelésbe adni az acsai Prónay-kastélyt is az igazgatóság. Az ajánlatokat május végéig lehet benyújtani, eddig négy pályázó vásárolta meg a dokumentációt. Az összesen 250 millió forint értékű műemléki ingatlan 2,8 hektáros területen fekszik, nettó alapterülete 1326 négyzetméter, amihez egy kocsiszín, könyvtár és vincellérház is tartozik. A KVI célja a hosszú távú vagyonkezelésbe adással az, hogy a műemlékegyüttes helyreállítását magántőke finanszírozza és a választott funkciót szolgálva működtesse. Az elbírálásnál előnyben részesül az a pályázó, amely az épület gazdaságos működtetését biztosítja, vállalja a reprezentatív belső terek múzeum jellegű bemutatását és korhű berendezését, időszaki kiállítások, programok és hangversenyek rendezését.