Magdolna, Léna
9 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Kártyával nyaral a magyar

2007.07.27. 07:43
Egyszerre nagyobb összeget, de akár hitelkártyáról, magas tranzakciós költséggel vesznek fel a hazai bankok ügyfelei a külföldi útjaik során.

A nyári hónapokban átlagosan 20-25 százalékkal több pénzt vesznek fel a külföldi ATM-ekből bankkártyával - számolnak be tapasztalataikról a hazai bankok -, s ez azt is jelenti, hogy a kiutazók egyre inkább a kényelmesebb, ám a belföldön megszokotthoz képest többszörös díjú tranzakciókat választják, mint hogy itthon váltsanak devizát, s azt vigyék ki magukkal. Az MKB-nál például külföldön bonyolódik a készpénzfelvételek mintegy 3-5 százaléka. A CIB-nél úgy látják: a kártyával történő készpénzfelvételt jellemzően abban az esetben választják, ha az adott helyen nincs kártya lehúzására alkalmas terminál.

Érdekes módon - mint ahogy a Budapest Banknál fogalmaztak - számos ügyfél a hitelkártyáját is több esetben használja pénzfelvételre külföldön, mint vásárlásra, ez pedig jóval nagyobb kiadást jelent számára, mint ha a betéti kártyájával végezné ezt a műveletet. Jóllehet a hitelkártyák esetében a vásárlásnál kihasználhatnák az akár 45 nap kamatmentes periódust is, és egyes kártyákon még kedvezményeket is kaphatnánk például tankolásnál, vagy éppen mikor megveszik a nap ellen védő szereket a drogériában, netán könyvek vásárlásánál - tették hozzá a Budapest Bankban.

Egybe sokat

Egy-egy tranzakció esetében az ügyfelek nagyobb összeget - jellemzően 35-40 ezer forintot - vesznek fel külföldön, s ez a magasabb készpénzfelvételi díjnak is köszönhető - számolnak be tapasztalataikról a K&H Banknál. Ez egybecseng a többi hitelintézet meglátásával is. Külföldön az Erste kártyával az átlagos ATM-készpénzfelvételi érték közel 35 ezer forint, ez közel kétszerese az egy tranzakcióra jutó átlagos vásárlási értéknek, míg az MKB-nál úgy fogalmaztak: a felvett összeg nagyban függ a kártyatípustól is, ám az átlagos érték 48 ezer forint körül mozog a júniusi adatok alapján.

Egy tranzakció - függetlenül a felvett összeg mértékétől - jellemzően több mint ezer forintba kerül, bár van példa kedvezőbb díjtételre is. Az Erste Bank például egyes országokban (Ausztria, Cseh-, Horvátország, Románia, Szerbia, Szlovákia) a második negyedévben számottevően mérsékelte a külföldi készpénzfelvétel során fizetendő díjak mértékét. Így a bank ügyfelei az Erste Bank csoport valamenynyi ATM-jéből egységesen 45 forint + 0,45 százalék díjért vehetnek fel készpénzt, ez megegyezik a bank saját készpénzfelvételi díjával. (A külföldi ATM-ekből a készpénzfelvétel díja amúgy 1000 forint + 1,5 százalék.) Azon hazai ügyfelek számára pedig, akiknek Erste Online számlacsomagja van, és havonta két alkalommal ingyenesen vehetnek fel készpénzt a bank ATM-jeiből, ezek a tranzakciók külföldön is díjmentesek.

Az OTP Bank még nem alkalmaz a hazaival azonos díjat, viszont ügyfelei szintén kedvezőbb díjszabásban részesülnek, amennyiben a csoporthoz tartozó ATM-et használják. A készpénzfelvételi díj az automatáknál egységesen egy euró, míg idegen ATM-nél kártyatípustól függően három euró plusz egy-, illetve kétszázalékos díj külföldön. A külföldi csoporttagok által üze-meltetett ATM-eknél alkalmazott kedvezményes díjak hatása leánybankonként változó, de leginkább Horvátországban növekedett ezzel összefüggésben a forgalom - mondták el érdeklődésünkre.