Natália
1 °C
7 °C

Megadóztathatják az eszpresszót Seattle-ben

2003.09.15. 12:36
Kedden döntenek a választópolgárok Seattle-ben, hogy megadóztassák-e az eszpresszó kávét csészénként tíz centtel. A támogatók az eszpresszóra, kapucsínóra kivetett adóval különböző gyermekprogramokra gyűjtenének pénzt - tudósít a USA Today.
Érthető az adó bevezetése - állítja John Burbank, a nonprofit Gazdasági Lehetőségek Intézet vezetője. "Ha az emberek hajlandóak három dollárt fizetni egy csésze finom kávéért, akkor hajlandóak ezen felül még tíz centet kifizetni jó célokra. Ez nem fog semmi kárt okozni a kereskedőknek".

Nevetséges az ötlet

Ellenzők szerint nevetéses az ötlet. "Jobb módjai is vannak annak, hogy pénzt szerezzünk a gyermekeknek" - közölte Randy Pebble, a JOLT szóvivője. A szervezet fogja össze az adófajtával egyet nem értőket.

Az utóbbi néhány héten éles viták színhelye lett a világhírű Starbucks kávézók szülővárosa. Seattle lakóinak választaniuk kell a megszokott csésze kávéjuk és az extraadó kifizetése között. A támogatók 129 ezer, az ellenzők 165 ezer dollárt gyűjtöttek a kampányra.

Több pénzt a kávétermesztóknek

A kávétermesztés és -terjesztés módja vitakérdéssé vált néhány városban az utóbbi időben. Néhány aktivista csoport régóta követeli, hogy a kávét - melynek nagy részét a harmadik világ országaiból importálják - olyan módon kell termeszteni, hogy azzal ne veszélyeztessék az esőerdőket. Azt is követelik, hogy a kávé betakarítását végzők több pénzt kapjanak munkájukért.

Ezek az aktivisták a Starbucks kávézót és annak gyors terjeszkedését a világgazdaságra gyakorolt túlzott amerikai befolyás szimbólumának tekintik. Az étteremlánc, melynek 80 kávézója van Seattleben 49500 dollárt költött az ellenkampányra. "Úgy gondoljuk, hogy a gyerekek ügye fontos, túl fontos ahhoz, hogy egyetlen termék adójához kössük bevételeit" - mondta Audrey Lincoff szóvivő. A Starbucks eddig is sokat költött a gyermekek oktatására - mutatott rá a szóvivő.

A támogatók szerint hétmillió dollár bevételt hozna az új adó, az ellenzők szerint azonban reálisabb hárommillióval számolni. Az ellenzők a Bostoni Teadélután eseményeit utánozva szeptember elején több zsák kávét dobtak a város melletti tóba az adók ellen tiltakozva.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?